Akar, TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik  ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin gündeme  ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ABD'lilerle F-35 projesi kapsamında gerçekleştirilen  görüşmelerde kilitlenme olup olmadığını sorması üzerine Bakan Akar, "Şu ana kadar  yok." diye konuştu.

ABD tarafından yapılan açıklamaların takip edildiğini belirten Akar, "Şu anda orada 4 pilotumuz var fiilen uçuyor, iki pilotumuz var uçuş eğitimine  hazırlık yapıyor. 30-40 teknik personelimiz var orada bakım faaliyetleriyle,  teknik konularla alakalı çalışmalarını sürdürüyor. Faaliyetler devam ediyor." karşılığını verdi.

ABD ziyareti hatırlatılarak "Görüşmelerinizde YPG konusunda gelinen  noktada farklılık var mı, onları ikna ettiniz mi?" sorusu üzerine Akar, "İkna  etmeye, anlatmaya çalışıyoruz. İkna olmaları, anlamaları lazım. Niye? Çünkü bizim 2015'te Fırat Kalkanı Harekatı'nı yapmadan önce gerçekleştirdiğimiz görüşme ve  konuşmalarda ne dediysek çıktı." diye konuştu.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla teröristlerden temizlenen  bölgelere 300 binden fazla Suriyeli'nin döndüğünü hatırlatan Akar, "Kötü bir şey  mi bu? Bunu söylüyoruz. Münbiç'te söz verdiniz, tutmadınız. Dolayısıyla Fırat'ın doğusu var. Biz ABD ile stratejik ortak olduğumuzu, NATO ile münasebetlerimizin  devam ettiğini, NATO'ya karşı olan sorumluluklarımızı eksiksiz yerine  getirdiğimizi söyledik. Karşı taraf da gayet güzel mesajları aldı." ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde tüm konuların ele alındığını, karşı tarafın mesajları  aldığını belirten Akar, "Temasımız sürüyor. Bizim niyetimiz, maksadımız  ülkemizin, hudutlarımızın güvenliği, herhangi bir şekilde ülkemizin veya  halkımızın terör tehdidine maruz kalmaması, terör tehdit, risk ve tehlikesinin  ortadan kaldırılması." dedi.

Akar, görüşmelerde belli bir mesafenin alınıp alınmadığı sorusuna da "Bizim orada tezlerimiz var. O tezlerimizdeki mutabakat meselesi var. Ona  yaklaştıklarını görüyoruz. Çünkü bizim söylediğimiz makul, biz makulu  konuşuyoruz. Bizim konuştuklarımızın hepsinin kendine göre gerekçesi var." yanıtını verdi.

Yeni askerlik sistemi

Hava ve füze savunma sistemi tedarikine ilişkin soru üzerine Akar, "Biz bir savunma sistemi alıyoruz, dolayısıyla kimseye tehdit değil bu. Ülkemiz  ciddi bir hava ve füze tehdidine maruz. Buna karşı biz ülkemizi, asil milletimizi korumaya, kollamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Yeni askerlik sisteminin ne zaman yürürlüğe gireceğine yönelik soru  üzerine de Akar, şu yanıtı verdi:

"Çok kısa bir süre kaldı, çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Gerekli  süreci takip edeceğiz. Bekleyenler kadar biz de bunun bir an önce yasalaşmasından  yanayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da direktifi böyle zaten, bir an önce  çıkmasından yana. Yasa çıkarken de 'Şu eksikti, bu yanlıştı.' gibi birtakım  problemlerle çıkmasın diye hem birtakım simülasyonlar hem de sayısal veriler  üzerinden tartışmalar yapılıyor. Yeni sistem çok olumlu karşılandı. Gerçekten  öngörülebilir, gençlerimizin şartlarına gayet uygun, onların eğitim öğrenim,  çalışma hayatını dikkate alarak mali, sosyal, askeri konularla silahlı  kuvvetlerimizin ihtiyacının karşılanması konularının hepsini bir araya getirmek  için çalışmalar ayrıntılı şekilde yapıldı. Çok büyük ölçüde çalışmalarımız  tamamlandı."

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına 18 kilometre mesafedeki Tel  Rıfat'taki son durumun sorulması üzerine Akar, "Çalışmalar devam ediyor. Rusya  ile temaslarımız sürüyor. Tel Rıfat ile ilgili daha önce Ruslar tarafından  verilen sözler var, 'oraların YPG'li teröristlerden boşaltılması' şeklinde. Biz  de bir an önce oranın boşaltılmasını talep ediyoruz. Konuşuyoruz, görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.