YÖK'ten yapılan açıklamada, 5 Şubat 2015 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç’ın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir görüşme yaptıkları belirtilerek, "Bu görüşmede yükseköğretim kurumlarını program süresinde bitiremeyen öğrencilerin ödeyecekleri katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin sorunun çözümü müzakere edilmiş ve görüşme neticesinde Sayın Başbakanımız sorunun çözümüne yönelik Başbakanlık’taki yetkili (ilgili) kişilere konuya ilişkin bir çalışma başlatılması talimatını vermiştir" denildi.

Bazı medya organlarında “Harçlarla ilgili YÖK’e talimat-Başbakan Davutoğlu YÖK’e sorunun çözümü için talimat verdi” şeklinde bir yanlış anlaşılma neticesinde çıktığının düşünüldüğü haberler yer aldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Görüşmede konunun çözümüne ilişkin başkanlığımızca oluşturulmuş öneriler sayın Başbakanımıza sunulmuştur. Kurulumuzun konuya ilişkin karar verme yetkisi bulunmadığından, sorunun çözümü için herhangi bir talimat alması da söz konusu değildir. Bilindiği üzere öğrenim ücreti ve katkı payları ile ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlenmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak yasa hükmünün dışına çıkarak düzenleme yapabilmemiz ve karar alabilmemiz mümkün değildir.

Bununla birlikte Başbakanlıkça bir çalışma başlatıldığı için yükseköğretim kurumlarını program sürelerinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının Şubat ayı sonuna kadar ertelenmesine ilişkin üniversitelerimize bugün bir yazı gönderilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından konu ile ilgili yapmış olduğunuz haberlerde bu hususu dikkate almanızı önemle rica ederiz."