Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, Euro Bölgesindeki resesyon, Rusya’da yaşanan kriz ve Avro-Dolar paritesinde yaşanan gelişmelerin Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar ihracat hedefini etkilemeyeceğini söyledi.

 

 

Başkan Karaküçük, parolanın büyümek olduğunu, bunun için de mutlaka üretmenin ve yeni pazarların bulunması gerektiğini söyledi. Son yirmi çeyrektir Türkiye ekonomisinin hiç durmadan büyüdüğünü belirten Karaküçük, son on iki yılda Türkiye ihracatının 4,4 kat büyüdüğünü, Kahramanmaraş’ın ise 7,9 kat büyüdüğünü söyledi.

 

Türkiye'nin Ortadoğu’da meydana gelen siyasi gelişmelerin oluşturduğu jeopolitik risklere rağmen 2013 yılında yüzde 4,1 büyüyen Türkiye ekonomisinin, gelişen pazarlara yakın performans yakaladığını belirten Karaküçük, 2014 yılının ilk dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,8 artış kaydettiğini söyledi.

 

Rusya ve Euro bölgesinin düşen performanslarına değinen Karaküçük; “2014'ün 3. çeyreğinde küresel büyümeye en güçlü katkı Asya Pasifik bölgesinden gelmiştir. 2014 ve 2015 büyüme tahminlerine göre, en zayıf iki bölge Avro ve Rusya bölgeleridir. Türkiye tahminleri ise Çin ve Hindistan’dan sonra en iyimser tahminler arasında yer almaktadır” dedi. 

 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisinde, cari işlemler açığını ve enflasyonu azaltıcı bir etki oluşturacağının altını çizen Karaküçük, "Son dönemde petrol fiyatları 50 doların altına inmiştir. Bu da cari açık ve enflasyon gibi sevimsiz göstergeler bakımından olumludur. Ancak sanayi üretim endeksinin eksi pozisyonda bulunması nedeniyle büyümenin üretim dışı faktörlere bağlı olması beklenir.”   

 

SON 6 AYDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

 

Dünyada son altı ayda çok şeyin değiştiğini belirten Karaküçük şöyle konuştu:

 

“Dünya sadece sektörel anlamda değil global anlamda da değişim gösteriyor. Son altı ay içerisinde dünyada hepimizi etkileyen değişen parametreler oluştu. Avro-Dolar paritesinde yaşanan değişim, Avrupa resesyona girdi, ABD’de FED tahvil alımını zaman içerisinde sıfırlayacağını duyurdu. Dünya nefesini tutmuş FED’in vereceği cevabı bekliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gideceğini açıklaması ise Türkiye’nin en önemli pazarı olan Euro bölgesindeki risklerin minimize olabileceğini gösteriyor.

 

Arap Yarımadasına Beyrut ve Lübnan bölgesine Ro Ro gemileri ile ürün götürüyorduk. Mısır karasularını kapattı. Sadece ürün gönderebileceğimiz Avrupa var şu anda, o da resesyonda. Afrika’daki bazı ülkelerin satın alma eğilimi yüksek. Bununla birlikte Rusya ve Güney Amerika’ya ürün satabiliyoruz. Yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen içimizde bulunan yatırım azmi ile yeni pazarlar bulmamız gerekir. Rusya’nın ayağa kalkmasını, savaş halinde olan Ortadoğu’nun istikrara kavuşmasını beklersek yıllar geçer.”