Dünyada her bir milyonda 4 kişide görülen bu hastalığa 'akromegali' deniyor. Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan İhsan Nizam isimli 67 yaşındaki adam da bu hastalığın kurbanlarından biri oldu. Dili, ağzına sığmayacak kadar büyüyen ve elleri ceplerine girmeyen Nizam, bu hastalık yüzünden evden çıkamaz duruma geldi.

Sağlıklı konuşamadığını, sesinin kalınlaştını, alnı, çenesi, el ve ayaklarının da büyüdüğünü hisseden İhsan Nizam'da önce guatr çıktı. Bir terslik olduğunu farkeden doktorlar, yaptıkları testler sonucu Nizam’a milyonda 4 kişide görülen ‘akromegali hastalığı’ teşhisi koydu. Hastanın dilinin enine 2 cm, boyuna 3 cm büyüdüğü, diş aralığının 4 cm açıldığı belirlendi. 

Tedavi edilmezse...

"Eğer bu hastalık erken teşhis edilip tedavi edilmezse, ileride şeker hastalığı, guatr, körlük ve bağırsak, tiroit ve rahim ağzı kanserlerine neden olabilir." diyen Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, "Hastada GH ve IGF-1 değerleri ile klinik bulgular akromegaliyi desteklediği zaman hipofiz bezindeki tümör MR ile görüntülenerek tanı kesinleştirilir. Akromegali hastalığında tedavisindeki hipofiz bezindeki adenomun cerrahi olarak çıkarılması ile hastalar eski hayatlarına geri dönebilirler." dedi.

İhsan Nizam ise, "Senelerdir ıstırap çekiyordum. Terleme ve baş ağrısının yanı sıra guatrım oluşmuştu. Ne mutlu ki sonunda teşhis edildi ve artık sağlığıma kavuşabileceğim. Benim gibi şikayetleri olan başka kişilerde var ise eğer bir an önce tedavi olsunlar. Ameliyattan sonra normale döneceğimi söylediler." diye konuştu.