Kahramanmaraş'ın meşhur fıstık ezmesi, yakında tescil edilmesi ile birlikte Gazianteplilerin yöresel ürünü haline gelecek.

 

 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep’in geleneksel tatlılarından fıstık ezmesinin tescili için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvuruda bulunacak.GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ”Mutfak kültürümüzün vazgeçilmez değerleri arasında yer alan fıstık ezmesinin aslına uygun şekilde üretilerek korunması için coğrafi işaret başvurusunda bulunacağız” dedi. Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin ve ürünlerinin korunmasına yönelik tescil atılımı başlatan GTB, Antep peynirinden sonra şimdi de, fıstık ezmesi için tescil başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep peynirinin coğrafi işaretinin alınmasına yönelik sürdürdükleri çalışmalarda sona geldiklerini belirterek, şimdiki hedeflerinin Gaziantep denince ilk akla gelen tatlılardan biri olan fıstık ezmesini şehir adına tescillemek olduğunu söyledi.

 

TPE’ye gerçekleştirilecek olan tescil başvurusu öncesi geniş katılımlı bir çalışma ve araştırma programı hazırladıklarını kaydeden Tiryakioğlu, ”Amacımız geleneksel değerlerimizi aslına uygun şekilde korumak ve ileri ki nesillerimize kendine has lezzetleriyle taşımak. Bu bağlamda fıstık ezmesi için öncelikli olarak iyi bir saha çalışması gerçekleştireceğiz. Bu konuda Gaziantep’in en eski ve en deneyimli ustalarıyla bir araya gelerek onların fikir ve görüşleri doğrultusunda fıstık ezmesinin geleneksel hazırlanışı hakkında araştırmalar yürüteceğiz” dedi.

 

Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’de gastronominin başkenti olan Gaziantep’in aynı zamanda dünyanın da sayılı lezzet duraklarından biri olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, şehirle özdeşleşen ve şehrin marka değerine katkı sunacak tüm lezzetlerin korunmasına yönelik tescil çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ifade etti.

 

Tiryakioğlu, ayrıca fıstık ezmesinin tarihine ışık tutacak bir proje üzerinde durduklarını belirterek, Gaziantep'te tarihin hangi döneminden bu yana fıstık ezmesi yapıldığı yönünde antropologların yardımıyla bilimsel bir çalışma yürüteceklerini sözlerine ekledi.