İstanbul Bahçelievler'deki bir bankada "İtalyan İşi" filmini anımsatan bir soygun yaşandı. Alarm sistemini iki gün önceden devre dışı bıraktıkları bankanın tavanından giren 3 soyguncu, güvenlik kameralarını etkisiz hale getirerek ATM kasalarından 362 bin lirayı alarak kaçtı. İstanbul Polisi'nin çok yönlü çalışması sonucu yakalanan hırsızlar adliyeye sevk edildi.

Sözcü gazetesinden Tugay Saday'ın haberine göre hafızalara kazınan 2003 yapımı “İtalyan İşi” filmini andıran soygun 6 Ocak Cumartesi gecesi Bahçelievler’e bağlı Yenibosna Merkez Mahallesi’nde bulunan bir bankada yaşandı. İddialara göre, Bahçelievler’deki bir bankayı hedef alan soyguncular ilginç bir plan hazırladı. Soyguncular, yaptıkları plan dahilinde önce bankanın alarm sistemini devre dışı bırakmak için harekete geçti.

ALARMI DEVRE DIŞI BIRAKTILAR

Şüpheliler soygundan önce 4 Ocak Perşembe Günü bankanın alarm sisteminin bulunduğu şirketi tespit etti. Ardından kendilerine teknik çalışan süsü vererek alarm sistemini devre dışı bıraktılar.

TAVAN DELİP, DUVAR KIRDILAR

Alarmı devre dışı bırakan şüpheliler 6 Ocak Cumartesi Günü gri bir araçla bankanın arka sokağına gelerek bir süre beklediler. Çevredeki iş yerlerinin kapandığını gören soyguncular, akşam saat 20.00 sıralarında harekete geçti. Bankanın bulunduğu iş merkezinin yangın merdiveninden çıkan şüpheliler, havalandırma boşluğuna geçiş yaparak sistem odasını belirledi. Çekiç ve keski kullanan şüpheliler sistem odasının tavanını kırarak içeri girdiler.

BANKANIN GÜVENLİK KAMERASINI KESTİLER

Sistem odasına giren şüpheliler öncelikle, güvenlik kameralarının kablosunu keserek işlevsiz hale getirdiler. Ardından yanlarında getirdikleri çekiç ve keskilerle, ATM odasının duvarını kırarak kasalara ulaştılar. Banka içerisinde yaklaşık 4 saat 15 dakikada soygunu bitiren şüpheliler 362 bin lirayı aldıktan sonra geldikleri yoldan çıkarak kayıplara karıştı.

BANKA ÇALIŞANLARI ŞOK YAŞADI

8 Ocak Pazartesi Günü sabah 09.00 sıralarında bankaya gelen çalışanlar, sistem odasına giremeyince çilingir çağırdılar. Çilingir yardımıyla sistem odasına giren banka çalışanları büyük bir şok yaşadı. Tavanı delinen sistem odasından duvarı kırılarak ATM kasalarının soyulduğunun anlaşılması üzerine polise haber verildi.

35 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI

Bankaya gelen Olay Yeri İnceleme ve Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Polis ekipleri şüphelilerin soygun esnasında yedikten sonra kabuklarını bıraktıkları meyveleri bile incelemeye alarak çok yönlü çalışma başlattı. Olay yeri incelemesinin ardından banka ve alarm şirketinde çalışan 35 kişinin ifadesi alındı. Alınan ifadeler neticesinde alarm sisteminin 4 Ocak Perşembe Günü devre dışı bırakıldığını belirledi.

450 SAAT GÜVENLİK KAMERA GÖRÜNTÜSÜ İNCELENDİ

Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, bankanın, alarm şirketinin ve çevre iş yerlerinde bulunan güvenlik kamera görüntülerini topladı. Elde edilen yaklaşık 450 saatlik görüntüler saniye saniye incelendi. Polis incelemeler sonucu, şüphelilerin kullandığı gri renkli araç belirleyerek takip başlattı.

800 SOYGUNCU ÜZERİNDE ÇALIŞILDI

Polis ekipleri öte yandan, Türkiye genelinde benzer yöntemle soygun yapan 800 şüphelinin listesini çıkardı. Eleme yoluyla yapılan çalışma sonucu İstanbul’da bulunan 200 şüpheliye indirildi. Güvenlik kamera görüntülerinden elde edilen gri renkli araca sahip olan bir şüpheliye kişiye ulaşıldı.

VE YAKALANDILAR

Polisin yaptığı titiz çalışma sonucu soygunu gerçekleştiren Mehmet O. (38), Mustafa O. (36) Muammer A. (25) isimli 3 şüpheliyi tespit ederek harekete geçti. Bursa’ya kaçtığı belirlenen Mehmet O. ve Mustafa O. 12 Ocak’ta, Muammer A. ise Şişli’de saklandığı adreste 13 Ocak’ta gözaltına alındı.

İKİNCİ BANKA SOYGUNLARI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Emniyette sorguya alınan şüphelilerden Mehmet O. ve Mustafa O.’nun kardeş oldukları öğrenilirken çok sayıda hırsızlık konusundan suç kayıtları olduğu belirlendi. Ayrıca şüphelilerin 2015 yılında da benzer bir yöntemle banka soymaya çalıştıkları ortaya çıktı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

Kaynak: Sözcü