TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı ile bağlı kurumların 2017 yılı bütçesinin görüşülmesine başlandı. 

Bakanlığın bütçesine ilişkin sunum yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz sadece teröristlerle mücadele etmiyoruz. Terörü ortaya çıkaran, var eden, diri tutan, destekleyen tüm etkenler ve yapılanmalarla da mücadele ediyoruz. Açık ve net ifade etmek isterim ki değil teröriste silah veren, moral verene bile tahammülümüz yoktur." dedi.

Bakan Soylu, personel alımı ile ilgili olarak, "Personel alımları noktasında, lise mezunları arasından 10 bin polis alımı halen yapılmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığımız bünyesinde 700 subay, 3 bin 450 astsubay, 9 bin uzman jandarma alımı halen devam etmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığında ise 50 subay, 105 astsubay ve 635 uzman erbaş alımı çalışmaları sürmektedir. 5 ilde çarşı ve mahalle bekçisi alımı ilanına çıkılmış, bin 233 kişinin ataması yapılarak göreve başlamıştır. 733 kişinin ise işlemleri halen devam etmektedir." bilgisini verdi.

Teslim olan terörist sayısı en yüksek seviyede
Teslim olan terörist sayısının son 17 yılda en yüksek seviyeye çıktığını belirten Soylu, 2016 yılında 457 kişinin örgütten kaçarak adli makamlara teslim olduğunu söyledi.

PKK ve FETÖ'nün uyuşturucu ayağına büyük darbe
Soylu, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda piyasa değeri 4 milyar, FETÖ'ye yönelik narkoterör operasyonlarda piyasa değeri 75 milyon lira olan uyuşturucu ele geçirildiğini bildirdi.

Aranan araçların tespitine yönelik çalışmalar
Aranan araçların bulunması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak bir proje yapıldığını aktaran İçişleri Bakanı Soylu, şunları söyledi:

"Aranan araçların, çalıntı araçların, ikiz plakalı araçların tespitini anlamak maksadıyla benzin istasyonlarında her benzin alan aracın sistemin içerisine dahil edilmesini, bu araçların bir yerden bir yere nakli çalıntı araçların benzin alması sebebiyle oluşabilecek süreçleri de hemen polisin ve jandarmanın alarm sistemine iletebilmesini sağlayacağız. Bu sistemleri 2017 ve 2018'de tamamladığımız andan itibaren bu güvenlik anlayışını en üst noktada sergileyeceğimizi ifade etmek istiyorum."

İçişleri Bakanı Soylu, 6 il ve 13 ilçede toplam 19 HTS sistemi kurulumunun tamamlandığını belirterek, yeni sisteme entegrasyon açısından revizyon çalışmalarının ve 40 il merkezi 82 ilçede ise elektronik denetleme sitemi kurulum çalışmalarının sürdüğüne işaret etti.

Güvenli okul güvenli eğitim
Okul ve çevrelerinde meydana gelen olayların önlenmesi için yürütlen çalışmalar hakkında da bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

"Güvenli okul, güvenli eğitim projesi kapsamında alınan güvenlik tedbirlerinde birinci öncelikli 762, ikinci öncelikli 941, üçüncü öncelikli 5 bin 25 olmak üzere toplam 6 bin 728 okul tespiti yapılmış ve 17 bin 490 okulda 13 bin 491 polis irtibat görevlisi, bin 145 müdahale ekibi ve 4 bin 837 okul giriş çıkışlarında sabit ekip görevlendirilmesi yapılmıştır."

Sınırlara duvar inşası
Süleyman Soylu, 911 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırında güvenliğin sağlanması amacıyla duvar ve güvenli yol yapımı çalışmasının devam ettiğine dikkati çekerek, yapımı planlanan 90 kilometre modüler beton duvardan 77 kilometresinin, planlanan 55 kilometre kafes telden 40 kilometresinin tamamlandığını, 310 kilometrelik yolda aydınlatma sistemlerinin kurulduğunu ifade etti.

Trafik istatistikleri
Bakan Soylu, 2011-2020 yılları arasında trafik kazalarında meydana gelen ölümleri yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen "Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı"nın 31 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Hükümetimizin yol ve trafik güvenliği konusunda yaptığı çok yönlü çalışmalar neticesinde ülke genelinde, 2015 yılında 2010 yılına göre ölümlü kaza sayısında yüzde 2.8, ölü sayısında yüzde 5.3 azalma meydana gelmiştir."