153-110-112-155-156-117………………

 

Ülkemizde herhangi bir durumda veya acil bir olayda kimi ya da hangi numarayı arayacağız? Aradıktan sonra da amacımıza ulaşabilecek miyiz?

 

Örneğin, orman yangınında, trafik kazasında, yaralı olduğunda, silahlı birinin sağa sola ateş ettiğini gördüğümüzde, doğalgaz olayında hangi numarayı aramamız gerekiyor biliyor muyuz? O kadar numarayı aklımızda tutabiliyor muyuz? Aradığımız numara orası bizim bölgemiz değil, dediğinde ne yapacağımızı veya tekrar nereyi arayacağımızı biliyor muyuz?

 

Bazı gelişmiş ülkelerde bu telefon ve yetki karmaşasına son vermişler, olayı tek telefona indirgemişler, vatandaşın onlarca telefon numarası ezberlemesini fuzuli görmüşler. Vatandaş olumsuz bir durum gördüğünde tek numarayı arıyor, telefondaki görevli gerekli mercilere ve yetkili kişilere olayı aktarıyor. Kimin müdahale etmesi gerekiyorsa o kurum ya da kişi meseleyi çözüyor.

 

Bizde ise olay tam bir komedi…

 

Öncelikle vatandaşın yaptığın büyük yanlışı belirteyim, her hangi bir vatandaşımız kendince komik bulduğu için bu numaraları sürekli arıyor. Deneme amaçlı arayan sapıklar o kadar çok ki, yetkililer kimin gerçek aradığını bilemiyor. Teyit için birkaç arama daha bekliyor.

 

Peki, gerçekten arayan olursa ne oluyor? Bunu yaşayanların dilinden anlatalım. Yangın var, acaba hangi numarayı arayacağız dedikten sonra 110’u arıyor. Alo falanca yerde yangın var, acil gelmelisiniz. Cevap çok güzel, bak numaran gözüküyor, buraya kaydedildi, yanlış ihbar edersen seni buluruz ve ceza alırsın.

 

Belediyenin 153’nolu tek numarası vatandaşa kolaylık, kim çıkarmış ise Allah razı olsun. Tek numara ile de problem yaşıyoruz. Alo belediyemi bu mahallede bir köpek var, bazı vatandaşları ısırmış, kuduz olabilir veya burada caddede su patlamış.

 

Cevap: adresi alabilir miyiz? Falan mahalle falan cadde, ee biz oraya bakmıyoruz, orası Dulkadiroğlu Belediyesi ya da Oniki Şubat Belediyesi sorumluluğuna ait, kanalizasyon işine ise KASKİ bakıyor. Siz bizi değil onları arayın…

 

Alo 155 mi burada bir kişi elinde silahla geziyor, evet… Sağa sola ateş ediyor. Tamam, hemen adresi alalım, falanca yer… Beyefendi o bölge polis bölgesi değil, jandarma bölgesi, bu nedenle sizin bizi değil jandarmayı aramanız gerekiyor. Daha birçok karmaşa, görev alanı ve bölge sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz.

 

Şimdi bu yazıdan iki şey anlaşılır.

 

Bir, bu yazar devlet kurumlarını kötülüyor…

 

İki, gerçekten böyle bir sorun var. Bu karmaşa hem vatandaşı hem de görevli arkadaşları zor duruma sokuyor. Bu çözülmesi gereken önemli bir problemdir.

 

Hükümet daha önce telefon numaralarının tek numarada yani 112 de toplanması planlanmıştı. Ama ses çıkmadı, galiba unutuldu. Bize de tüm numaraları unutmamak kaldı.

 

Ben de buradan Büyükşehir belediyemize bir teklifte bulunmak istiyorum, bu 153 numara her konuda vatandaşa yardımcı olsun. Arandığı zaman; KASKİ’yi arayın, burası bize değil İlçe Belediyelerine ait gibi vatandaşın işini zorlaştırıcı cevap yerine; tüm meselelerin halledileceği bir numara olsun.

 

Vatandaşımız sorun için sadece bir numara arasın. O numarada ki yetkili kişi sorunu gerekli mercilere bildirsin. Hatta telefon başındakiler özel eğitimli olsunlar, psikolojik yardım edebilen, kazalarda telefonun ucundakileri yönlendirebilen kişiler…

 

Bu tek numara için hükümetin düşündüğü 112 en güzel ve en kolay numara olacaktır.

 

Sizce de öyle değil mi?