İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Milli Eğitim Bakanlığı'mızın değerli yöneticileri, değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla hasretle, muhabbetle ve saygıyla selamlıyorum. 2023 vizyon belgemizin öğrencilerimiz, ailelerimiz, öğretmenlerimiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum.

Fatih Projesi'yle hem okullarımızın hem de öğrencilerimizin teknolojik altyapısını yeniledik. Atadığımız 607 bin öğretmenle toplam öğretmen sayısını 920 binin üzerine çıkardık. Spor salonundan laboratuvara kadar her alanda çok önemli hizmetleri devreye aldık. Ders kitaplarını tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verdik, veriyoruz. Müfredattan sınav sistemlerine kadar farklı projeleri hayata geçirmiş olmamıza rağmen, arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemedik. 

"TÜRKİYE'NİN EĞİTİMDE SORUNU..."

Tarihimize baktığımızda medeniyetimizin ışıltılı şehirlerine dünyanın her yerinden ilim insanlarını topladıklarını görüyoruz. Her mesele gibi eğitim de içinden çıktığı toplumun vasatını yansıtır. Milletler eğitime kendi renklerini verirken aynı zamanda orada dünyaya söyleyecekleri sözlerini de ifade ederler. Türkiye'nin sorunu geçmişte uzun zaman eğitimin insanı geliştiren değil insanı formatlayan bir mekanizma olarak görülmüş olmasıdır. Bu çarpık anlayış nesillerimizin heba edilmesine yol açmıştır. Bu süreçte ne sınav sisteminin ne de eğitime dair hiçbir şeyin kalmamış olması çarpıklığın sonucudur.  Böyle olduğu için o diplomalar hep yetersiz kaldı.

ÇOCUKLARA TAVSİYE

Ben el öptürmem böyle bir huyum yok. Ve çocuklara hep şunu söylerim. Annenin, babanın bir de hocanın elini öp başka kimsenin elini öpme. Bunun dışında asla. Parası var diye el öp, yok bizim buradaki atamızdır diye el öp. Sadece anne, baba ve hoca. Ben annemin ayağının altını da öperdim. Çünkü cennet annelerin ayaklarının altındadır da onun için. Anacığım ayağını çekerdi, 'bana cennetin kokusunu çok mu görüyorsun annem' derdim. Bu sebeple hangi makama gelirsek gelelim öğretmenlerimize hürmeti asla eksiltmeyiz, yitirmeyiz.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILACAK

Eğitim deyince öğretmenlerimize ayrı bir parantez açmazsak, hem konuyu eksik bırakmış hem de bu mesleğe haksızlık etmiş oluruz. Bizim gözümüzde sayıları 920 bini bulan öğretmenlerimiz bayrağımızın dalgalandığı her yerde görev yapan birer kahramandır. Öğretmenlerimize en kıymetli hazinemiz olan geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bugünümüze ve geleceğimize dair hangi hedefleri belirliyorsak, hepsinin gizli öznesi öğretmenlerimizdir. Önümüzdeki dönemde öğretmenlik meslek kanunu çıkarılacak. Öğretmenlerimizin hem çalışma şartlarını hem de birikimlerini uygun seviyeye taşımakta kararlıyız. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3+1 toplam 4 yıla indiriyoruz. Böylece 1. sınıfta öğrencileri devralan öğretmenimiz 4 yıl sonra görev süresini tamamlayabilecek.

"FORMASYON ŞARTINI KALDIRIYORUZ"

Öğretmenlerimizin hem çalışma şartlarını hem de birikimlerini ileri taşımaya kararlıyız. Öğretmenlerde pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bakanlığımız verecek.  Velilere sesleniyorum; Lütfen çocuklarınızı hafta sonu merdiven altı kurslara teslim etmeyin.


Kaynak: Posta