Yaklaşık 10.9 milyon emekli için Temmuz zam ayı. Seyyanen zam ve destek primi müjdelerini içeren İş Güvenliği Yasası'nın yürürlüğe girmesi, emeklilere Temmuz'da daha fazla zammın yolunu açtı. İşte Temmuz zamları: 

KİM, NE ALACAK? 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. İlk 3 aylık enflasyon verileri doğrultusunda emeklilerin yüzde 5 zam alacağı tahmin ediliyor. Bunun ardından maaşı bin 100 liranın altında olan emeklilere ayrıca bir zam daha yapılacak. Buna göre; bin lira ve altında maaşı olanlara 100 lira, bin liranın üzerindekilere de maaşları bin 100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam verilecek. Ticari faaliyette bulunan emeklilerin maaşından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi de Temmuz'da yüzde 15'ten 10'a inecek. Böylece maaşlarda, daha az kesinti yapılması suretiyle artış olacak. Bu artış da ortalama 50 lira olacak. Bin lira maaşı olan emekliden 150 lira yerine, 100 lira kesinti yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da durumlarına göre 2 zamdan, hatta 3 zamdan birden yararlanabilecek. ? Memur emeklilerinin maaşı Temmuz'da toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 artacak. Ayrıca bu yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 3'ü aşarsa bunun da farkı verilecek. İlk 3 aylık enflasyon yüzde 3.03 çıktı. Bu, memur emeklilerinin enflasyon farkı da alacağını gösterdi. İlk yarı enflasyonu tahmin edildiği gibi yüzde 5 çıkarsa, memur emeklileri yüzde 3 zamma ek olarak yüzde 2'lik enflasyon farkı alacak. Ayrıca ticari faaliyette bulunanlar, destek priminin azalmasıyla bir zam daha alacak.

ADIM ADIM ZAMLAR

SSK ve Bağ-Kur emeklileri: Emeklilerin tamamı enflasyon zammı alacak. Bu zammın yüzde 5 olması bekleniyor. Maaşı bin 100 liranın altındakilere ayrıca seyyanen zam verilecek. Bin lira ve altında maaş alanların seyyanen zammı 100 lira olacak. Bin 1 ile bin 99 lira arasındaki maaşlar ise bin 100 liraya tamamlanacak. Bu emeklilerden esnaflık yapanların destek primi kesintisi azalacak. Bu da yüzde 5 zam demek.



 

Memur emeklileri: Maaşlara yüzde 3 zam yapılacak. Ayrıca enflasyon farkı verilecek. Enflasyon yüzde 5 çıkarsa, verilecek enflasyon farkı yüzde 2 olacak. Memur emeklilerinden esnaflık yapanlar maaşlarındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin azalmasıyla bir kazanç daha sağlayacak.