Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığıbağlatmak için gerçekte çalışmadığı halde kendini çalışıyor gibi gösterip sigorta yaptıranlar büyük cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. Aynı şekilde bazı işverenler de istihdam teşvikleri içi bu yolu seçebiliyor. Sebebi her olursa olsun sahte sigorta yaptırmak cezası ağır bir suç.

YAPTIRIMLARI BÜYÜK

Sigortasısahte olduğu anlaşılan kişilerin emekli aylıklarısonradan iptal ediliyor. Aldıklarıemekli aylıklarıise kendilerinden faiziyle geri isteniyor. Sahte sigorta yaptıran kişiye ve yapan işverene hem para cezası, hem de hapis cezasına varan yaptırımlar uygulanıyor.

Kanuna göre fiili olarak çalışmayan bir kişiye sigorta yapılması yasak. Çalışmayan kişinin sigortalı olarak gösterilmesi kanuna göre suç.  Bu tip sigortalılar tespit edildiklerinde hem sigortalılıkları iptal ediliyor hem de geçmiş günleri geçersiz sayılıyor. Yapılan prim ödemeleri de ne işverene ne de kendisine iade edilmiyor. Bu dönemde sağlık hizmetlerinden yararlanılmışsa tedavi giderleri de kişiden geri isteniyor. Emekli aylığı bağlananların aldıkları aylıklar da geriye dönük şekilde tahsil ediliyor. Aynı zamanda bu kişiler hapis cezası ile de karşı karşıya kalabiliyor.

Kaynak: Vatan