Geçen gün çarşıda adımlarken çok güzel bir uygulama gördüm ve birçok insan gibi bende çok mutlu oldum. Trabzon Caddesi üzerinde bayat ekmek kutusu, daha önce de Dulkadiroğlu Belediyesi tüm çöp kutularının üzerine ‘’Ekmek nimettir çöpe atılmaz’’ mealinde bir yazı yazdırmıştı. Bunu görünce de mutlu olmuş ve bu güzel hareketi hemen sosyal medyada paylaşmıştım.

 

 

İnanın bu güzel hareketler küçükte olsa insanları mutlu ediyor. Belki birçok insan umursamıyor ama umursayan, bu küçük hareketi çok büyük gören ve önemseyenler de var. Bu davranışların çoğaltılması ve desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.

 

Eskiden beri her zaman tv ya da gazetelerde duymuş ve okumuşuzdur; Türkiye de yılda israf edilen ekmek miktarı, Norveç’in yıllık ekmek tüketimine eşittir, diye. Belki abartılıyordur, belki de çok doğru bir tespittir. Ekmek israfımızın çok olduğu… Birçok şeyde olduğu gibi belki bunda da abartı vardır. Ülkemizde dikkat çekmek için her şey abartılır, fakat en sonunda bu abartılar insanlara uçuk geldiği için inandırıcı olmaz ya da bunu önemsemezler.

 

Ancak bizim insanımız genel olarak kırsal kesimle bağlantılı olduğu için birçoklarının ellerindeki fazla ekmeği kırsal kesimdeki akrabalarının hayvanlarına yem olarak götürdüğünü düşünüyorum ve görüyorum. Bunlar hesap edilmediği için israf gurubunda sayılıyor. Evet, bizim insanımız özelliklede yaşlılar israf konusunda oldukça hassaslar. Gençler o kadar olmasa da. Gençler bu konuda maalesef biraz daha az duyarlı.

 

Başka bir yol ise balkonlarımıza gelen kuşları beslemek, özellikle de kışları yiyecek bulamayan kuşların aç kalmasını önlemek. Bayat ekmekleri kırıntı haline getirerek onlara ikram etmek de onlara çok iyi gelecektir. Böylece hem onlar doyacaktır, hem de ekmekleriniz israf olmayacaktır. Yalnız bunun ufak bir olumsuz yanı var, o da balkonu kirletmeleri. Bunu da göze almalısınız. Ama alıştıklarında, acıkınca gelişleri ve ekmek istemeleri, balkonun kirini örtecektir.

 

İsrafın önlenmesi adına Belediyenin çarşıda caddelere koyduğu bu kutuları önemsiyorum. Ama caddeye konulan bu kutulardan daha fazlasının mahalle aralarına konması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çarşıda oturan nüfus az, ayrıca insanların evlerindeki bayat ekmekleri poşetlere doldurup caddede ki o kutulara atmasının zor ve güç olacağını düşünüyorum. Daha az israfın olması için mahallelere bu kutuların (hatta büyük olmaları tercihimizdir) konulması daha doğru olacaktır.

 

Bayat ekmekler böylece çöpe atılmaktan kurtulacak ve pek çok canlının ihtiyacı karşılanacaktır. İyilik yapmak zordur, bizlerde iyilik yapılmasını kolaylaştırdığımızda onların iyiliğine vesile olacağız. Sebep olan yapan gibidir, hadisi gereğince de sevaba ortak olacağız.

 

Görüldüğü gibi iyilikten herkes faydalanıyor ve hiç kimse zarar görmüyor. İyilikleri yaygınlaştıralım ve yayalım. Böylece çevrede, insanlıkta kazançlı çıksın.