Ülke ekonomisine katkı sağlayacak işletmelerin ortaya çıkması ve istihdamın artması amacıyla Dulkadiroğlu Belediyesi ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen Girişimcilik Eğitiminin 3'üncüsü gerçekleştirildi. Esnaf Sanatkarlar Odası konferans salonunda gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, kursa katılan girişimcileri başarılarından dolayı tebrik etti. 

 

Türk ekonomisine katkı sağlayacak KOBİ'lerin ortaya çıkması adına atılan en önemli adımlardan bir tanesinin de bu kurslar olduğunu aktaran Başkan Okay, Dulkadiroğlu Belediyesi olarak bu yıl toplamda 8 kurs açmayı planladıklarını hatırlattı. Bu kapsamda 3 kursu başarı ile tamamladıklarını anlatan Başkan Okay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

 

"Dünya üzerindeki çoğu ülkede görüldüğü gibi ülkemizde de ekonomik yapının temel taşlarını KOBİ’ler oluşturmaktadır. Ülke ekonomisinde büyük bir yer edinen, ülkemizdeki tüm işletmelerin %99'undan fazlasını oluşturan KOBİ’ler, istihdam yaratılmasına, yatırım yapılmasına, girişimciliğin geliştirilmesine, bölgesel kalkınmaya, verimliliğe, rekabet ortamının yaratılmasına önemli katkılar sağlamaktadır.  Kalkınma, yapısal bir dönüşüm süreci olarak, daha üretken olmayı; yeni yeteneklerin, kabiliyetlerin, ürünlerin ve örgütsel yapıların geliştirilmesini; bilgi birikiminin artmasını ve yayılmasını gerektirmektedir. Girişimci ise üretici ve yaratıcı  kabiliyetiyle bu sürecin en etkin aktörüdür. Geçmişte KOBİ politikasının bir “eklentisi” olarak ele alınan girişimcilik politikası, günümüzde giderek artan bir şekilde ayrı bir politika alanı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır."

 

2023 hedefleri kapsamında girişimcilik kurslarının önemini anlatan Başkan Okay, "Ülkemizin 2023 hedefleri girişimciliğin geliştirilmesini bir seçenekten ziyade zorunluluk haline getirirken, küresel eğilimler de girişimciliğin ülkemiz açısından önemini bir kat daha arttırmaktadır. Girişimcilik politika alanının etkin bir şekilde yönetilebilmesi için merkezi aktörler arasındaki rol paylaşımına ek olarak, ulusal ve bölgesel/yerel aktörler arasındaki etkileşim ve tamamlayıcılıkta önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

 

Girişimcilik kurslarının eğitimci işletmeciler yetiştirdiğini belirten Başkan Okay, şunları söyledi: "Geçmişte iş yerini kurup müşteriyi beklemek biçiminde alışılagelmiş bir girişimcilik anlayışı mevcuttu. Verilen eğitimlerle bunun yerine iş planı kültürünün, araştırma-geliştirme alışkanlığının kazandırılması hedeflenmektedir. Bu amaçla müşterisini iş yerini kurmadan önce belirleyen, pazar araştırmalarını tamamlayan, sistemini önceden oluşturan sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını sağlayarak, bu doğrultuda hem ilimize hem ülkemize katma değer sağlamayı ve istihdamı arttırmayı hedeflemekteyiz."

 

Başkan Okay, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Belediye olarak 2015 yılında KOSGEB ile birlikte 8 kur uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmesi ile ilgili protokol yapılmış olup yılsonunda 240 girişimciye uygulamalı girişimcilik eğitimi verilerek destek almaya hak kazanmaları sağlanacaktır. Bugün itibari ile bu eğitimlerden 3 tanesi tamamlanmış olup 90 girişimci bu törenle sertifikalarını alarak iş yerlerini açacak ve destek başvurusunda bulunabileceklerdir. Halen devam eden bir kur daha bulunmakta ve 30 kişi ye eğitim verilmektedir. Diğer kurlarımız ise bu yılın sonuna kadar tamamlanacaktır. Belediye olarak bu hedeflerimizi gelecek yıllarda arttırarak sürdürmeyi hedeflemekteyiz.  Bu düşünceler neticesinde başta iş birliğinden dolayı KOSGEB ve eğitimcilerimize teşekkür ediyor, kurslarını tamamlayan girişimcilerimizi gayretlerinden dolayı tebrik ediyor, devam edecek kurslardaki girişimcilere ise başarılar diliyorum."

 

Konuşmaların ardından girişimcilere sertifikaları katılımcılar tarafından verildi. 

 

Sertifika törenine; Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Kahveci, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Sebük Tekin Alparslan, KOSGEB İl Müdürleri ve girişimciler katıldı.