Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aykut Yılmaz, son dönemde artan kalp krizi vakalarının önemli bir nedeninin alkol ve sigaradan kaynaklandığını belirterek, Güneydoğu'da sigaraya bağlı kalp hastalığı, batı da ise alkole bağlı kalp yetmezliğinin yaygın olduğunu söyledi.

 

Uzm. Dr. Yılmaz, son dönemlerde artış gösteren kalp krizi vakaları ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Doğuda alkol tüketiminin az, ancak sigara tüketiminin yüksek olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yılmaz, hastaneye göğüs ağrısı şikayetlerinin daha çok 40 yaş ve üstü hastalarda görüldüğünü kaydetti. Uzm. Dr. Yılmaz, şunları anlattı:

 

"Hastalarımız genelde 40-50 yaş aralığında. Daha çok göğüs ağrısı şikayetiyle gelen hastalarımız oluyor. Bazı hastalar genç yaşta çarpıntı şikayetiyle geliyor. Şikayetleri tetkik yöntemiyle araştırabiliyoruz. Hemen hemen yüzde 95’inin de teşhisini hastanede verebiliyoruz. Tabi ileri incelemeler, ileri tetkik anjiyo ve benzeri işlemler gerekiyor ise hastalarımızı dış merkezlere yönlendiriyoruz. Aslında ilimizi batı illeri arasında kalp hastalıklarına göre değerlendirirsek bazı avantajları var, bazı dezavantajları da var.

 

Avantajları Siirt ilinin havası daha temiz ve ayrıca ilimizde alkol tüketimi ciddi anlamda azdır. Bu da alkole bağlı birçok kalp hastalarının ilimizde olmadığını gösteriyor, zaten bunu görmüyoruz. Daha önce görev yaptığım Edirne’de alkole bağlı kalp yetmezliği, kalpte büyümede sayısız hasta görüyorduk. Orada alkol tüketimi çok daha fazla olduğundan kaynaklanıyordu. Burada bir senedir çalışıyorum alkole bağlı kalp hastalığı ve kalp yetmezliği ile ilgili şikayet görmedim. Ama ilimizde sigara tüketimi yüksek. Sigara tüketimine bağlı hastamız çoktur. Bir dezavantaj daha var, hayvansal ürün tüketimi yüksektir. Özellikle yağlı et tüketimi ve tuz kullanım oranı çok yüksek. Bu da kalp rahatsızlığını artırıyor. Kesinlikle ailelerde az tuz tüketimi alışkanlığı yoktur"

 

Uzm. Dr. Yılmaz, 40 yaş ve üstü hastaların alkol ve sigara kullanımından kaynaklanan kalp krizi ve kalp yetmezliği riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.