Bircan, Suudi Arabistan'ın Kovid-19 salgını nedeniyle bu yılki hac  ziyaretine "yüzde 20 kontenjan sınırlaması" getirdiğine ilişkin basında yer alan  iddialara yönelik AA muhabirine açıklamada bulundu.

İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin ümmet ve kardeşlik  bilincini geliştirip pekiştirdiğini belirten Bircan, hac yapmak için bu yıl 2  milyon 300 bin civarında kişinin ön kayıt yaptırdığını söyledi.

Bircan, bu yıl hacca gideceklerin belirlenmesi için 9 Ocak'ta kura  çekiminin yapıldığını hatırlatarak, haccın meşakkatli bir ibadet olduğunu  kaydetti.

Haccın diğer ibadetlere göre önemli farklarından birinin sağlık  olduğuna dikkati çeken Bircan, ilgili şartları taşıyanların hac ibadetini yapma  sorumluluğu taşıdığını söyledi.

Bircan, hac ibadetinin yapıldığı Suudi Arabistan'da normalleşme dönemi  kapsamında bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını anımsatarak,  Mekke-i Mükeremme'de belirli saatler dışında sokağa çıkma yasağının sürdüğünü  ifade etti.

"Hacı adaylarının ve ülkelerinin durumunu yakından takip  ediyoruz"

Bircan, Kabe-i Muazzama'nın Kovid-19 ile mücadele kapsamında ibadete  kapatıldığını ancak kısıtlı sayıda kişiyle cuma ve vakit namazlarının kılındığını  belirterek, dünyanın dört bir yanından gelecek hacı adaylarının ve onların  ülkelerindeki salgın durumunu yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Süreci doğru yönetebilmek açısından her kararı ve durumu ince eleyip  sık dokuduklarını vurgulayan Bircan, şunları söyledi:

"Haccın pandemi ve Kovid-19 ortamında yapılıp yapılamayacağı veya  yapılacaksa hangi şartlarda yapılacağı, kota kısıtlamasının gelip gelmeyeceği,  hacı adaylarından sağlık durumu belgesinin alınıp alınmayacağı, belli bir yaş  aralığının olup olmayacağı, hac süresinin kısaltılıp kısaltılmayacağı gibi  durumlar önümüzde beklemektedir. Suudi Arabistan makamlarından 2020 haccının  kriterleri, şartları, süresi, yaş aralığı, sağlık durumları, kotanın değişip  değişmeyeceği, azalıp azalmayacağı noktasında tarafımıza herhangi bir resmi  açıklama gelmemiştir.

Bircan şöyle devam etti:

"2020 hac organizasyonunda konaklama türleri, yaş aralığı, hac  süresinin ne kadar olacağı gibi kriterleri Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı  belirleyecek. Başkanlık olarak hacı adaylarımızın hak kaybına uğramamaları, doğru  kararları almak ve doğru kararları uygulamak temel felsefemizdir. Suudi Arabistan  Hac ve Umre Bakanlığından herhangi bir karar çıktığı takdirde, Bakanlıklar arası  Hac ve Umre Kurulumuza bu kararları tavsiye edeceğiz, tartışacağız,  değerlendireceğiz ve akabinde kamuoyuyla 2020 haccı hakkındaki genel kanaatimizi  açıklayacağız."

Hacı adaylarının biraz daha sabırlı olmalarını isteyen Remzi Bircan,  Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak açıklamayı beklemeleri  tavsiyesinde bulundu.