Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) yaptığı referanduma ilişkin, "Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) temsilcisi burada olsaydı 'Ülkeyi terk et' diyecektik. Şu anda zaten Erbil'de olduğu için 'Gelme kardeşim' denildi." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu'nun konuşmasının satır başları:

- (Kerkük'teki PKK'lı teröristler) Türkmenlere saldırı olursa gereği yapılır.

'ASKERİ MÜDAHALE İÇİN O ÜLKENİN DAVETİ ŞART'

İhtiyaç duyulduğunda bu tür ortak tatbikatlar önemlidir. Biz ihtiyaç duyduğumuz zaman burada Irak'ın egemenliği önemli. Irak devletinin hükümetinin bizi davet etmesi de önemli. Angajman kurallarımızı uyguladığımız durumlar var. Bize Irak'tan bir tehdit bir saldırı geldiği zaman PKK'nın bulunduğu yerlere biz çok operasyonlar yaptık. Bu uluslararası hukuktan doğan hakkımız. Ama bir ülkenin içerisine askeri olarak girebilmemiz için o ülkeden davet gelmesi gerekiyor. Burada da bizim muhatabımız Bağdat'tır.

"HABUR'U KAPATMIYORUZ"

- "Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması bize bir zarar getirir mi" sorusuna karşılık, Çavuşoğlu, Habur'un Irak ile Türkiye arasında bir sınır kapısı olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin bu konudaki muhatabının Bağdat yönetimi olduğunu, kapatma yerine gerekli tedbirleri alacaklarını vurguladı.