İş Kanunu'na iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraflar, bunu belirli bir süre önce karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür. Bu sürenin ne kadar olduğu kanunda yazmakla beraber, fesih bildirim süresine uymayan tarafın karşı tarafa tazminat ödemesi gerekmektedir.

İSTİFA EDİP BİLDİRİM SÜRESİNE UYMAYAN İŞÇİ NE KADAR TAZMİNAT ÖDER?

Bildirim süresine uymayan işçi, iş yerindeki kıdem durumuna göre, kanunda yazan bildirim süresi kadar ücretini işverene tazminat olarak ödemek zorundadır. İşçinin iş yerinde çalıştığı süre arttıkça bildirim süresi ve dolayısıyla bildirim süresine uymadığı durumda ödeyeceği tazminat miktarı da artmaktadır.

İş Kanunu, "Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir." der.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan bir uçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşi bırakmadan önce bildirim yapmayan işçi, yukarıda belirtilen çalışma sürelerine denk gelen ücreti kadar işverene tazminat ödemek zorundadır.