İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki, faal olmayan bir kayak tesisinin de bulunduğu Bozdağ'a giden dağcılık kulübü üyelerinden 48 yaşındaki Kahramanmaraşlı dağcı Dürdane Seringenç bölgede düşüp, yaralandı, helikopterle kaldırıldığı hastanede öldü.

 

Aynı bölgele bir saat sonra ise 19 dağcı tipiye yakalanıp mahsur kaldı.Telefonla bağlantı kurulan bir dağcı 'Donuyoruz, bizi kurtarın, burası çok soğuk' diyerek yardım istedi. Mahsur kalan dağcılarla aynı grupta olan Oğuz Uslan, mahsur kalan arkadaşlarıyla telefonda ayrı ayrı konuştuğunu, Dağcılara ulaşmanın an meselesi olduğunu söyledi.

 

Mahsur kalan arkadaşlarına ulaşmak i çin arama kurtarma çalışmalarına katılan Hakan Arslan ise, "Zaten bu havada teçhizatları da çok iyi olmadığından dolayı yerlerinde kalmaları, sıcak kalmaları en iyisi. Biz oların yanına çıkacaz sabah saatlerinde uygun olduğu zaman da geriye dönüşe başlarız" şeklinde bilgi verdi.

 

Bazı dağcılık kulübü üyeleri, birbirleriyle iletişime geçerek bugün gruplar halinde İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'a yürüyüş düzenledi. Faal olmayan Bozdağ Kayak Tesisleri'nin üst tarafındaki bölgeye çıkan grupta bulunanlardan 48 yaşındaki Dürdane Seringenç, bugün öğle saatlerinde düşüp yaralandı. Seringenç, Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopterle bölgeden alınarak Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Seringenç kurtarılamadı.

 

19 DAĞCI DA MAHSUR

 

Bu kez aynı bölgedeki tipide mahsur kalan 19 dağcı saat 15.00 sıralarında yardım çağrısında bulundu. Bir dağcılık kulübü üyesi oldukları belirtilen dağcıları kurtarmak i çin çalışma başlatıldı.

 

Olayla ilgili bilgi veren İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bozdağ'da bugün düşüp yaralanan Dürdane Seringeç'in kaldırıldığı hastanede öldüğünü, akşam saatlerinde ise 19 dağcının tipide mahsur kaldığını söyledi. Bu bölgeye çıkılmaması i çin daha önce uyarıda bulunulduğunu belirten Vali Toprak, açıklamada şöyle dedi:

 

"Öğlen saatlerinde bir kişi düşme sonucu yaralandı. Daha sonra Hava Kuvvetleri helikopteriyle bölgeden alınıp Ege Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi, ancak hayatını kaybetti. Dağcılık kulüpleri birbirleriyle iletişime geçerek bölgeye gelmişler. Biz daha önce bu bölgeye çıkılmamasıyla ilgili uyarmıştık. Ancak dikkate alınmamış. Daha sonra saat 15.00 sıralarında bir başka grubun yoğun tipi nedeniyle mahsur kaldığı bilgisi ulaştı. Ödemiş Kaymakamı, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, UMKE ve jandarma ekiplerimiz bölgeye sevk edildi. İş makineleri de bölgeye gönderildi. Mahsur kalan dağcılara ulaşmak i çin çalışmalar başladı. Şu an mahsur kalan kişi sayısı 19. Bildiğimiz kadarıyla sağlık sorunları yok, telsiz bağlantımız var."

 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bozdağ mevkisinde mahsur kalan 19 dağcıyı arama çalışmalarına destek vermek üzere Bursa İl AFAD ve Bursa JAK Taburu'nun görevlendirildiğini duyurdu. Manisa'dan da bölgeye paletli ambulans gönderildiği öğrenildi.

 

MUZTAGH ATA DAĞI'NA TIRMANIN İLK TÜRK KADIN DAĞCIYDI

 

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde Bozdağ'a tırmanış sırasında düşerek yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 48 yaşındaki Dürdane Seringeç'in ölüm haberi, yakınlarında üzüntü yarattı. Göztepe Kız Teknik Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi'nde çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olan Dürdane Seringeç'in 10 yıllık başarılı bir dağcı olduğu belirtildi. 2006 yılında Çin'deki 7 bin 546 metre yüksekliğindeki Muztagh Ata Dağı'na tırmanın ilk Türk kadın dağcı olan Seringeç'in cenazesinin önümüzdeki salı günü Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde toprağa verileceği belirtildi.