Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arjantin’deki G20 zirvesine katılan tüm liderlere, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sürecin anlatıldığı bir metin dağıttı.

Kaşıkçı cinayetinde rolü bulunan herkesin adalete teslim edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, liderlerden Suudi Arabistan’a baskı yapmalarını isteyerek “uluslararası toplum, kısa vadeli siyasi hedefleri bir kenara bırakmalı, ilgili tarafları Türkiye ile işbirliği yapmaya teşvik etmeli” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi sonrası, aralarında Demirören Medya Grup Başkanı ve Posta Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emre İskeçeli ve Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de olduğu, kendisini takip eden Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Özelikle Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili G20 Zirvesi’ndeki temaslarına değinen Erdoğan şu mesajları verdi:

CİDDİ MANADA KONUŞULMADI

“Liderler zirvesinde Cemal Kaşıkçı cinayeti üzerinde ciddi manada durulmadı. Kanada Başbakanı Trudeau az da olsa durdu. Prens Selman “Suç sabit olmadıkça kimse suçlanamaz” gibi bir ifade kullandı. Ne yazık ki oturum başkanı söz vermediği için biz konuşma fırsatı yakalayamadık. Konuşsaydık ben orada bütün delillerin üzerinde duracaktım. Bu olmayınca biz de basın toplantısında yanıt verdik.''

İNSANLARI ENAYİ ZANNEDİYORLAR

“Kaşıkçı cinayeti konusunda üzerinde ısrarla durduğumuz konu şu: Suudi üst yönetimine Kaşıkçı’nın cesedi nerededir diye soruyoruz. Burada hiç sağa sola kıvırmayın. Dışişleri Bakanları ne dedi? Yerel işbirlikçi dedi. Bu işbirlikçi kim? Bunu biliyorsunuz. O zaman açıklayacaksınız. Bizim Emniyet Yalova’ya gitti geldi. Şu anda bir netice alınamadığı söyleniyor ama belki de oradan bir şey çıkacak. İnsanları enayi, ahmak zannediyorlar. Suudi başsavcı herhangi bir belge, bilgi getirmedi. Buradan 5 sandık kuruyemişle döndü. Suudi istihbarat görevlilerine Kaşıkçı’yı öldürmek için Türkiye’ye gitme talimatını kim verdi? Bu işlerle meşgul olanlar bunu gayet iyi biliyorlar. Biz kararlılığımızı, takipçiliğimizi devam ettireceğiz. Gerekirse uluslararası yargıyı ayağa kaldırmak için Birleşmiş Milletler’i de devreye sokarak bu işin takipçisi olduğumuzu gündeme getireceğiz.”

KAŞIKÇI OLAYINDA BAŞINDAN BERİ ŞEFFAF DAVRANDIK

Bazı liderlerin burada kısa dönemli çıkarları ve ekonomik beklentileri uğruna Selman’la hiç olmayacak şekilde şakalaşmaları, gülüşmeleri oldu. Kaşıkçı hadisesi konusunda nasıl bir süreç gelişecek?

Türkiye olarak biz bu hadisenin başından beri şeffaf bir tavır sergiledik. Ama cinayetin aydınlatılması için Suudi yetkililerden gerekli desteği maalesef alamadık. Üzerimize düşen ne ise yapma konusunda kararlıyız. Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerimizi bu cinayetle karıştırmamaya da özen gösteriyoruz. İkisi farklı şeyler. Biz, cinayetin tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını istiyoruz.

SUUDİLER İŞ BİRLİĞİ YAPMALI

Erdoğan, Zirvesi’ne katılan dünya liderlerine, Kaşıkçı cinayeti ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin bir metin dağıttı.

Metinde Suudilerin yanıtlaması gereken 3 kilit soru şöyle sıralandı:

1- Kaşıkçı’nın cesedi nerede? 2- Cesetten kurtulmak için Suudi katillere yardım ettiği iddia edilen ‘yerel işbirlikçi’ kim? 3- Katillere Türkiye’ye gitme talimatını kim verdi?

Yazıda; Suudilerin Türkiye’deki soruşturma ile işbirliği yapmamaları halinde Türkiye’nin uluslararası bir soruşturma başlatılması için BM Genel Sekreteri’ne başvurabileceği de belirtildi. Uluslararası topluma, ilgili tarafları Türkiye ile işbirliği yapmaları konusunda teşvik etme çağrısı yapıldı, “Cinayette rol alan herkesi adalete teslim etmeliyiz” denildi.

TRUMP DAHA DİK DURUYOR

Basın toplantınızda “Fırat’ın doğusunu da terör örgütünden çok yakında kurtaracağız” dediniz. Trump ile Münbiç konusunu konuştuğunuzu biliyoruz.

Trump ile PYD-YPG, Suriye, FETÖ, Halkbank, Kerç Boğazı krizi, terörle mücadele konularını ele aldık. Yaklaşık 45 dakika bu konuları görüştük. Dar katılımlı bir görüşmeydi. Münbiç’i PYD-YPG’den temizleme noktasındaki kararlılığımızı sürdüreceğiz dedik. Trump bu işlerde daha dik duruyor. Trump’un yanında Dışişleri Bakanı Pompeo, “Öyle olmaz böyle olur” diyemiyor. O da “Az kaldı, çıkmaya başladılar” gibi ifadeler kullandı. İnşallah Münbiç’i bunlardan kurtaracağız. Ancak tarih belirleme diye bir şey olmadı.

10 MADDELİK YEREL SEÇİM MANİFESTOSU

Türkiye’ye dönüşte yerel seçim manifestonuzu açıklayacaksınız. Yeni manifestoda neler olacak?

Arkadaşlar 10 maddelik bir hazırlık yapıyorlar. Bunun lansmanında bulunacağım. Bugüne kadar söylenenleri tekrar etmek bize yakışmaz. Ancak yapılanlardan gündemde tutulması gerekenler var, örneğin altyapı vazgeçilmezimizdir. İki önemli açıklama yaptım. Biri Millet Bahçeleri, diğeri Millet Kıraathaneleri... Bunların üzerinde hassasiyetle duruyorum. Döner dönmez kalan adayları da hızla belirleyeceğiz. Cumhur İttifakı ile güçlü bir şekilde yola devam etmenin kararlılığı içerisindeyiz.

Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’den aday çıkarmamak ya da Mersin, Adana, Balıkesir, Manisa, Isparta’da AK Parti’nin bir açılımı olacak mı?

Jestimiz var dedik, Sayın Bahçeli de aynı şeyi söyledi. Teknik çalışmayı yapan arkadaşlar bize onun da altyapısını hazırlayacak. Biz zaten onlara bazı ipuçlarını verdik.

NEDEN BU ADAMI SEVİYORSUNUZ?

Osman Kavala meselesi var. Ne olacak?

Gezi’nin arkasında kimler olduğunu açıkladım. “Dış ayağı Soros, iç ayağı Kavala’dır” dedim. Osman Kavala’ya para gönderenler belli. Şimdi vakfı kapatma kararı almışlar. Almanya’ya gidiyorum, Merkel ve Steinmeier olsun bana Kavala’yı soruyor. Kendilerine anlattım. “Neden bu adamı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden geliyor?” diye sordum.

Kavala, TSK’dan 1990’ların başında F-16 modernizasyonu ihalesi almıştı. Bir yandan PKK hareketlerine yakın diğer yandan F-16 ihalesi alan bir iş adamı...

Orada iş adamlığı değil, başka şeyler vardır.

ERDOĞAN PARAGUAY'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika ziyaretinin ikinci durağı olan Paraguay’ın başkenti Asuncion’a geçti. Paraguay Başkanı Mario Abdo Benitez, Erdoğan’a ‘Paraguay Devlet nişanı’ takdim etti.

Buenos Aires’te Türklerle sohbet eden Erdoğan “Beni de Paraguay’a götürün” diyen Onur Durgut’u (ortada) uçağa davet etti. Şili’de yaşayan Yusuf Sarıkaya ise Erdoğan’ı görmek için geldiğini belirtti.

BELEDİYECİLİKTEN ANLAMAZ

Kılıçdaroğlu Almanya’da PYD-YPG paçavralarını sallayan Alman milletvekili Sevim Dağdelen ile aynı karede fotoğraf verdi...

Bu Kılıçdaroğlu’nun nerede olduğunu gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun vatanseverlik diye bir derdi yok. Oraya gidip iktidarımızı, Türkiye’yi şikayet ediyor. Bütün basın mensuplarına söylüyorum. Yükünüz ağır ve çok önemli. Bunların hepsi gündeme getirilmeli.

Kılıçdaroğlu “İstanbul’u Paris gibi yapacağız” demiş... ne diyeceksiniz?

İzmir, Bodrum, Muğla’nın haline bakın, rezillik. Tekirdağ’ın durumu çok kötü, Edirne rezillik. Kılıçdaroğlu belediyecilikten anlamaz

Kaynak: Posta