AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Sıtkı Güvenç "Türkiye’nin normalleşmesini hazmedemeyen zihniyet Cumhurbaşkanın anayasal hakkını kullanmasını da hazmedememektedir" dedi.

 

Sıtkı Güvenç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Ocak’taki Bakanlar Kuruluna başkanlık yapacağı ile ilgili olarak muhalefetten gelen eleştirilerle ilgili olarak "Halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanının, halkın oylarıyla seçilmiş kabineye başkanlık etmesinden daha normal ne olabilir. Eleştiriler Türkiye’nin normalleşmesini hazmedemeyen zihniyetin tezahürüdür" açıklamasını yaptı.

 

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Güvenç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nu 19 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayında toplayacağını açıklamasının ardından muhalefet çevrelerinden gelen eleştirileri ve itirazları halkın iradesini ve anayasayı tanımamazlık olarak değerlendirdi.

 

Daha önce 17 defa Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu 19 Ocak’ta da ilk defa Cumhurun oylarıyla seçilerek Köşk’e çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacaktır, diyen Güvenç; konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

 

“Cumhurbaşkanının Yasama, Yürütme ve Yargı alanlarına ait görev ve yetkileri Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104’üncü maddesinde belirtilmiştir. Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı, gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu'na Başkanlık eder ya da Bakanlar Kurulu'nu Başkanlığı altında toplantıya çağırabilir. Daha önceki Cumhurbaşkanlarımızdan Cemal Gürsel 2defa, Fahri Korutürk 2 defa, Kenan Evren 4 defa, Turgut Özal 7 defa ve Süleyman Demirel 2 defa Bakanlar Kuruluna başkanlık ederek, Anayasa’nın kendilerine tanıdığı bu görev ve yetkiyi kullandı.

 

İlk defa halkın oylarıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak 12. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu görev ve yetkiyi kullanması en tabii hakkıdır. Proje adayla, çatı adayla umduklarını bulamayanlar, emeline nail olamayanlar, Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kuruluna başkanlık etmesine karşı tavır sergileyerek bir kez daha cumhurun iradesine saygısızlık örneği sergilemişlerdir.”