Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin edilen Çöllolar Kömür Havzası, yeni bir göçük tehlikesiyle karşı karşıya. Binlerce kuyudan susuzlaştırma çalışması yapılan bölgede dev obruklar oluşunca bölgede çalışmalar durduruldu. B Termik Santrali ve hafriyatla susuzlaştırma çalışmaları tamamen durdu. 2 ayrı göçük olayının yaşandığı bölgede yeni bir göçük yaşanması ihtimali üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verdiği durdurma kararına bölgede çalışan yetkili firma itiraz etti. İtirazın ne zaman değerlendirileceği ya da itiraz sonucunda nasıl bir sonuç çıkacağı bilinmiyor.

4 ÜNİVERSİTEDEN UZMANLAR GELDİ
Dev obrukların oluşmasının ardından bölgeye 4 üniversiteden uzmanlar geldi. Havzada faaliyet gösteren yetkili firma Park Teknik, bölgenin incelenmesi ve bir rapor çıkarılması için Hacettepe Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) bilim adamlarını bölgeye davet etti. Yine aynı bölgenin araştırılması için Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından yapılan çağrı ile Ankara Üniversitesi’nden bir heyet geldi. Maden Tetkik Atama (MTA) tarafından görevlendirilen sismik çalışma ekibi bölgeyi inceliyor. Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nden de bir ekip obrukları inceliyor.
Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar sonunda oluşan obrukların nedenleri, ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçlar rapor halinde ilgili kurumlara iletilecek. Raporlar doğrultusunda bölgenin kaderi belirlenmiş olacak.