CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kanal Maraş Gün Ortası programının canlı yayınında Türkiye gündemini değerlendirdi, Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaaslan'ın sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN'A "ÜLKE YÖNETİMİNE TALİP OLMA" TEPKİSİ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ülkenin yönetimine talip olduklarını söylemekten vazgeçmelerinin kendileri için daha iyi olacağını hatırlatmak istiyoruz" sözlerini eleştirdi. Tekin, "Uzun süre siyasetin içinde olan ve siyaseti takip eden geçmişteki darbe dönemleri ara dönemlerinde yakınen, okuyan ve bilen takip eden bir insanım. Doğrusu Kenan Evren bu kadar cesur laflar kullanabilmek değildi. Bugünkü iktidarın ilk geldiklerinde açıkladıkları çok önemli cümlelerin bir tanesi şuydu; 'Millet iradesi ile gelen Millet iradesi ile gidecektir.' Millet iradesi ile gitme yolun ötesinde bir arayış içinde olduklarını görüyorum. Bir kere öncelikle şöyle bir empati yapalım. Ana muhalefet partilerinin ya da millet ittifakında herhangi bir siyasi parti şöyle cümleler kullanmış olsaydı; 'Sakın al ülkenin yönetimine talep açmayın' cümlesini kullansaydı...  Ya da iktidara deseydi aman ha önümüzdeki süreçte tekrar iktidar olacağım gibi düşüncen olmasın. Hatta zaman zaman bir kısım arkadaşlarımız önümüzdeki süreçte 'Tayyip Erdoğan gidecek, iktidar değişecek.' cümlelerle darbe istiyorlar, darbecidir. Cümlelerini kullananlar bugün sayın Erdoğan'ın kullanmış olduğu bu cümleye sessiz ve dilsiz kalanlara şaşkınlıkla bakıyorum. Ya demek talep açma..." diye konuştu.

"ESNAF BİTMİŞ, VATANDAŞLAR SIKINTI İÇİNDE"

Geçtiğimiz haftalarda AK Parti'li Metin Külünk, ''Sokak bizden sızlanıyor, 'Gelmiyorsunuz, dinlemiyorsunuz' diyor'' açıklamasıyla gündem olmuştu. CHP'li Gürsel Tekin ise bu açıklamaya ithafen dikkat çeken ifadeler kullandı:

"Ben uzun süredir sokaktayım. Halkın otobüsü ile dolaşıyorum. Sizlere iki gözlemimi anlatmak istiyorum. Bunun bir tanesi Üreticiler Dernek Başkanı ve Milliyetçi Hareket Partisi aktif üyesi... Onun yardımcısı Sayın Erdoğan'ın da yakın bir akrabası. Onlar beni aradılar, 'seni davet ediyoruz' dediler. Bende gittim. Orada bin 200 esnaf var. Ben onların sorun ve dertlerini dinledim. Sayın Erdoğan akrbası'nın ve Milliyetçi Hareket Partisi üyesi sayın başkanımızın cümlelerin önemli kısımlarını ben sansürledim. Nedeni ise şu; Maalesef ki bizim bu tür çalışmalarımıza gazete ve televizyonlar gelmediği için kendi imkanlarımızla kendimiz çekiyoruz. Bunun akabinde basına servis ediyoruz. Daha sonra Pazar günü Afrikalılar Mahallesi'ne gittim. Orada bir dönem Esnaf ve Sanatkar Odası başkanı olan ve aynı zamanda AK Parti'de meclis üyesi yapan bir ağabeyimizle konuştum. Onunda cümleleri var orada. Piyasa'nın, koşulların, vb. gibi durumların nasıl zorlandığını 6 ay önce elektrik faturası 250 TL iken bugün 800 TL olduğunu ve bu faturalarının ödenemez olacağını vurguladılar. Bunlar iktidar partisine çok yakın isimler. 85 milyonlu bir ülkede 25 milyon icra dosyası varsa 'O ülkede işler iyi midir, kötü müdür?' cümlesi bile o 25 milyon vatandaşımız gece yatarken, gözlerine uyku girmeyen ve büyük sıkıntı içerisinde olan insanlara haksız olur. Bu ülkede hiç bir şey iyi gitmiyor. Esnaflar bitmiş durumda. Herşeye zam geliyor ve vatandaşlar bu duruma isyan etmiş durumda"

"İKTİDARA GÜVEN BUNALIMI VAR"

Ülkenin gitgide kötüye gittiğini vurgulayan CHP'li Tekin, "Ülkemiz gerçekten çok kötüye gidiyor. Yani önümüzdeki günlerde hele bu mevsim değişimleri ile beraber insanlar doğalgaz ve odun-kömür telaşı içinde olacak. Bir karakış bizi bekliyor. Ama şunda emin olun Türkiye'nin şu andaki ekonomik krizinin nedeni biraz da iktidarın kendisidir. Yani dünyanın birçok ülkelerinde döviz düşerken, Türkiye'de döviz yükseliyorsa burada ciddi bir sorun var. İçeride de dışarıda insanlar ne yazık ki mevcut iktidara güvenmiyor. Hadi boş verin yabancı gelmeyebilir. Biliyorsunuz para kuş gibidir. Güvenmedin hiçbir dala konmaz. Ama iktidarın kendisinin zengin ettiği yani '0' da herkesin kim olduğunu bildiğimiz birçok insanları bugün trilyoner sahibi yaptılar. O insanlar paralarını Man Adaları'na veya dünyanın başka ülkelerinde götürüyorsa burada iktidarın oturup düşünmesi lazım. Demek ki bir güven bunalımı var. Yani bir iktidar değişim de şuna emin olun ki çok kısa süre içerisinde bu tablo değişecektir. Yeni bir güvenle hem toplum nefes alacak hem de ticaret erbabını bir evrensel hukuka dayalı.. Pandemi'den sonra dünyada çok sıcak para var. Bu sıcak para sürekli limon arıyor. En güvenilir, en kolay, en avantajlı limon Türkiye'dir. Ama yönetim biçiminden kaynaklı Türkiye güven olmadığı için bu paralar gelmiyor. Bir iktidar değişimde çok rahatlıkla bu sorunlar çözülebilir" şeklinde konuştu.

SEDAT PEKER'İN 'ÖLÜM LİSTESİ' İDDİASI

Sedat Peker, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kendisi ve muhalif gazeteciler hakkında bir ölüm listesi olduğunu iddia etti. CHP'li Gürsel Tekin ise "Hayatımıza yeni bir şey girdi. CV olarak... Yani herhangi bir iş başvurusu yaptığınız zaman sizden CV istiyor. Daha önce ne yapmışsınız neler yapmışsınız. Yani hayatımızdaki o geçmişinize bakıp ve geleceğinize ona göre inşa eden şirketler ve iş yerleri oldu. Şimdi Sedat Peker; şudur, budur falan diyorlar. Daha biz bunları söylerken bize şiddetle saldıranlar bugün görüyorum ki o cümleleri onlar kullanıyor. Kimin ne olduğunun önemi yok. Kimin ne söylediğinin önemi var. Şimdi bugüne kadar yani olayın başladığı günden itibaren ya bu iç çatışmanın çözüldüğü günden itibaren söylediği cümlelerin hiç birisi yanlış çıkmadı. Yani Kıbrıs'ta ne olduğunu, Kıbrıs'ta hangi cinayetin olduğunu, hangi paraların para hareketlerinin, uyuşturucu ticaretinin, bugüne kadar söylediklerinin tamamını kimse çıkıp 'Evet kardeşim bu tamamen iftiradır yalandır' diyemedi. Şimdi durum böyle olunca bundan sonra söyleyeceklerinin de bir önem arz ettiğini hepimiz düşünmeliyiz. Bugüne kadar söylediklerin de bir 'yalan' var mı 'yok' yalan yoksa o zaman bunların tamamı düşündürücüdür. Ben savcıların bütün bunları dikkatle soruşturmaya alıp neyin olup neyin olmadığını yapmaları gerektiğine inanıyorum ki öyle de oluyordur diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.