Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Gezi Parkı eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntülerin  yayınlanması ve Cumhuriyet gazetesi davalarının firari sanığı gazeteci Can Dündar  hakkında, söz konusu eylemlerde etkin rol aldığı gerekçesiyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca  yürütülen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu  bulunduğu Gezi Parkı eylemleriyle ilgili soruşturmada, yeni bir gelişme daha  yaşandı.

Başsavcılığın talebi üzerine, Gezi Parkı eylemlerine katılan MİT  tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntülerin yayınlanması ve Cumhuriyet  gazetesi davalarının firari sanığı gazeteci Can Dündar hakkında, nöbetçi İstanbul  Sulh Ceza Hakimliğince tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Başsavcılığın nöbetçi hakimliğe gönderdiği talep yazısında, şüpheli  Dündar'ın söz konusu eylemlerde insanları galeyana getirmeye ve yönlendirmeye  çalıştığı, olayları engellemeye çalışan kolluk kuvvetlerine yönelik olay yerinde  bulunan terör örgütü mensuplarının direncini artırmaya çalıştığı, organizasyon  içerisinde kendisine verilen etki ajanlığı görev ve faaliyetini yürüttüğünün  anlaşıldığı belirtildi.

Yapılan çalışmalar neticesinde çıkan olayların bir tertibat olduğu ve  bu tertibatın Gürcistan, Sırbistan, Ukrayna ve Arap ülkelerinde meydana gelen  halk ayaklanmalarında önemli bir aktör olduğu anlaşılan George Soros tarafından  kurulmuş olan Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi Osman Kavala'nın  organizatör şahıs ve finansör olduğu aktarılan yazıda, şüpheliler Mehmet Ali  Alabora, Can Dündar ve arkadaşlarının Kavala'nın yönlendirmeleri doğrultusunda  olayların örgütlenmesini gerçekleştirdiklerinin tespit edildiği dile getirildi.

Şüpheliler Alabora ve Dündar'ın olayların alevlendirilmesi için   sosyal medya üzerinden örgütlendiği belirtilen sevk yazısında, Gezi olayları  sırasında Osman Kavala'nın Can Dündar'ı aradığı ve görüşme yaptığı da aktarıldı.

Elde edilen delillere göre, Gezi eylemleri olarak bilinen olayların  Osman Kavala önderliğinde Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ tarafından  düzenlenen organizasyonlar neticesinde planlı ve sistematik bir şekilde  gerçekleştirildiği aktarılan yazıda, eylemlerin nihai amacının, "ülkede şiddet  eylemlerini marjinal gruplar ve terör örgütlerini kanalize etmek suretiyle tüm  ülke geneline yayıp, kaos ve kargaşa yaratarak mevcut hükümeti işlevsiz hale  getirmek, ortadan kaldırmak olduğu"nun anlaşıldığı vurgulandı.

Bu kapsamda, şüpheli Can Dündar ile ilgili yapılan araştırmada, şahsın  yurt dışında bulunduğu, söz konusu dosyadaki eylemleri ile geçen olaylarda etkin  rol aldığı hususunda ve atılı suçu işlediğine dair hakkında yeterli ve somut  delillerin mevcut olduğu belirtilen yazıda, şüpheli Dündar hakkında tutuklamaya  yönelik yakalama kararı çıkarılması talep edildi.

Talebi değerlendiren İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği de,  savcılığın istemini kabul ederek, Can Dündar hakkında tutuklamaya yönelik  yakalama kararı çıkardı.