KANAL MARAŞ / MUSTAFA KILINÇ

Her fırsatta Türkiye’yi bölmek için klavye başına geçen sahte kalemşörler yine iş başındaydı. Bundan 10 gün önce Kahramanmaraş’ta Suriyeli gerginliği var diye haber paylaşanlar Siber polisi tarafından göz altına alınmış, bazı hesap kullanıcıları sahte isimleri ile tek tek tespit edilmişti. Bursa’da Suriyeli kişinin bir kadına tecavüz edip öldürdüğü haberi ortalığı ayağa kaldırdı. Sosyal medyada yayılan yalan haber infiale sebep olurken, bu yalan haberi yayan kişi hakkında soruşturma başlatıldı. İddiada kullanılan fotoğraf 2013 yılında gerçekleşen başka bir olaya ait çıktı.

HERŞEYLERİ BALON ÇIKIYOR
Özellikle teknolojinin gelişimi ile hayatımıza giren akıllı telefonlar, Facebook, Instagram, Twitter, gibi sosyal medya hesapları insanların kitlesel hareket etmesini sağladı.1990 yılından sonra yumuşak istihbarat adı altında yapılan çalışmaların eseri olan bu akımlar, 1992 yılında Yugoslavya yıkılmasına neden oldu. 1990 yılında soğuk savaşın bitmesi ile birlikte dünyanın üst aklı olarak nitelendiren kuruluş ve kişilerce yeni bir sistem kuruldu. Sistemin asıl amacı böl parçala ve yönet şeklinde oldu.

SİSTEMİN ÇARKLARI
Bu sisteme göre askeri müdahale ağır ekonomik kayıpları olan bir hal alınca, yumuşak istihbarat kavramı ortaya atıldı. Buna göre istihbarat teşkilatları kişilerin Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarından analizlerini yaparak yeni bir tarz geliştirdi. Kişilerin neye eylimi olduğu, kime mesaj attığını, yazdığı yazıların ne anlama geldiği gibi yumuşak istihbarat tanımı oluşturuldu. Şu anda İngiliz M-16, ABD CIA, Rusya KGB, bu kavramı geliştirip kullanıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA SURİYELİ GERĞİNLİĞİ VAR DEDİLER
Kahramanmaraş'ta 13 Temmuz 2014 tarihinde sahte sosyal medyadan örgütlenen çok sayıda kişinin, kent merkezindeki Suriyelilerin suç oranını arttırdığını öne sürerek kısa süre bir gerginlik yaşanmıştı.

SOSYAL MEDYA'DA YENİYMİŞ GİBİ PAYLAŞILIYOR
3 yıl önce yaşanan bu talihsiz olayın ardından provokasyona kalkışan terör sevici sahte sosyal medya hesapları bu görüntüleri yeniymiş gibi paylaşarak halkı provokasyona sürüklüyor.

BURSA’DA ORTAYA ÇIKTILAR
Bursa’da Suriyeli kişinin bir kadına tecavüz edip öldürdüğü haberi ortalığı ayağa kaldırdı. Sosyal medyada yayılan yalan haber infiale sebep olurken, bu yalan haberi yayan kişi hakkında soruşturma başlatıldı. İddiada kullanılan fotoğraf 2013 yılında gerçekleşen başka bir olaya ait çıktı. İstanbul'da 2013'te işlenen bir kadın cinayetindeki fotoğrafı kullanarak sosyal medyada algı operasyonu yapan kişi hakkında işlem başlatıldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, halkı galeyana getirecek yalan paylaşım üzerine soruşturmasını derinleştirdi. İlk paylaşımı yapan kişinin kimliği belirlendi. Bu kişinin İstanbul Zeytinburnu'nda oturduğu belirlenince İstanbul Polisi'ne bilgi verildi.

49 yaşındaki şüpheli hakkında, anayasal bir suç olan "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla işlem başlatıldı. Bursa polisi, sosyal medyada paylaşım yapılırken dikkatli olunmasını isteyerek, "Kötü niyetli kişilerin sosyal medyadaki algı operasyonlarının kurbanı olmayın. Ne paylaştığınıza dikkat edin. Siz de suçlu durumuna düşmeyin" uyarısında bulundu.

FOTOĞRAF 2013’TEN
İstanbul Eyüp TEM Otoyolu’nda gerçekleşen ve 2 Ocak 2013’te haberleştirilen olaya göre, Gülşan Sarcan isimli kadın boşandığı eşi tarafından öldürüldü. Öte yandan Google arama motorunun resimler bölümünden fotoğrafların orjinalini çok basit. Yapılacak işlem asıl fotoğrafı bilgisayarınıza indirip, tekrar Google'ye yüklediğinizde fotoğrafın nerede çekildiği hangi boyutta olduğu karşınıza çok kolaylıkla çıkıyor.

Yukarı daki kişinin kim olduğunu merak ediyorsunuz. Bir yerde gördünüz ya da ismini anısayamıyorsunuz. images.google.com adresine gidip bu resmi sürüklediğiniz de size doğru sonucu verecektir. Resimde ki şahıs Amerikalı astrofizikçi Carl Sagan’dır. Benzer görsel sonuçlarının yanında wikipedia sayfası ya da alakalı sayfalara yönlendirmeler alabiliyorsunuz. Aynı şekilde bunu bilgisayarınızda bulunan resimleri sürükleyerek de elde edebiliyorsunuz.

Elinizde sadece URL kopyası olan bir resim içinde aynı araştırmayı yapabilirsiniz. URL’sini kopyaladığınız resmi Google’ın görsel sayfasına yapıştırarak aynı sonuçları elde edebiliyorsunuz.

Bu pratik arama motoru sayesinde araştırmalarınız daha kısa sürecektir. Ödevler, projeler ve çalışmalar için gerekli olan resimler ya da kaynaklar rahatlıkla bulunacaktır. Aynı şekilde bu pratik sayesinde bir internet sitesinde verilen resmin doğruluğundan ya da orijinal olduğundan emin olabilirsiniz. Kişileri, yerleri, sanat eserlerini aratarak bilginizi genişletebileceğiniz arama seçeneğini Google Chrome ile daha hızlı yapabilirsiniz.