Son bir yılda 87 milyondan fazla insana bulaşan ve 1.9 milyon can kaybına yol açan korona virüsü Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyaya duyurmasının üzerinden tam 1 yıl geçti.

NTV'den Ahmet Bal'ın aktardığı habere göre; Geçen yıl 7 Ocak 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tüm dünyada yaşamı kökten değiştirecek bir hastalığa dair bulgularını paylaştı. Aralık 2019’da Çin’de görülmeye başlanan gizemli hastalığın 2003 yılındaki SARS salgınıyla benzerlik taşıdığı ama yeni bir tür olduğu duyuruldu. İlk olarak Çin’de ve çoğunlukla Hubei eyaletindeki 11 milyon nüfuslu Wuhan’la sınırlı gözüken hastalığın yaratacağı tehdit yeterince bilinmiyordu. Salgının merkezi Çin’de bile vaka sayısı yüzleri geçmiyordu ve henüz hastalık nedeniyle hiç kimse ölmemişti.

İLK ÖLÜM HEMEN 4 GÜN SONRA
Hastalığa ilk olarak 2019-nCov adı verildi. Tıpkı SARS gibi yeni tip corona virüs salgını da insanların solunum yollarını etkiliyordu. Daha sonra hastalığın adı SARS-CoV-2 ya da Corona VIrüs Disease - 19 (COVID-19) olarak değiştirildi. DSÖ’nün 7 Ocak’taki yeni tür açıklamasınından dört gün sonra 11 Ocak’ta salgının merkezi Çin’de ilk ölüm gerçekleşti.

Bugün itibariyle DSÖ’nün açıklamasının üzerinden tam bir yıl geçti. Worldometers tarafından derlenen verilere göre corona virüs salgınında vaka sayısı 87 milyonu geçerken can kaybı da 1 milyon 880 binin üzerine çıktı. Dünya genelinde 62 milyon hasta corona virüsü atlattı. Halen 26 milyondan fazla aktif corona virüs vakası bulunuyor.

ÇİN DIŞINDA BAŞKA ÜLKELERE DE SIÇRADI
Tarihler 13 Ocak’ı gösterdiğinde ise Covid-19 ilk defa Çin dışında tespit edildi. Tayland’da bir kadın hastada corona virüs teşhis edildiği bilgisi paylaşıldı. 21 Mart tarihinde ise salgının ABD’ye sıçradığı açıklandı.

Ocak sonuna doğru Wuhan’da hastanelere akınlar başlamıştı. Kitlesel histerinin etkisinde kalan insanlar Wuhan sokaklarında ve hastanelerde yerlere yığılıyordu. Wuhan’da başlayan kitlesel korku kenti etkisi altına almıştı ancak Dünya halen Covid-19’un yarattığı tehlikenin farkında değildi. Öyle ki ABD Başkanı Donald Trump, 27 Ocak’ta yaptığı bir açıklamasında  “Çin ile söz konusu virüsle ilgili olarak çok yakın irtibat halindeyiz. Çin'e ve Devlet Başkanı Şi'ye gerekli olabilecek her türlü yardımı önerdik. Bu konudaki uzmanlarımız çok iyidir” ifadelerini kullanmıştı.

Aradan geçen bir yıllık sürede ABD 22 milyona yakın vaka ve 365 binden fazla can kaybıyla pandemiden en çok etkilenen ülke konumunda.

COVID-19 PANDEMİ OLDU
DSÖ 30 Ocak’ta salgın nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Aynı dönemde Avrupa ülkeleri de sırayla yeni tip corona virüs vakalarının görüldüğüne dair açıklamalar yaptı. Dünya Sağlık Örgütü 28 Şubat’ta ise küresel risk seviyesini “yüksekten” “çok yükseğe” çıkarttı.

DSÖ, 11 Mart’ta ise yeni tip corona virüsü pandemi ilan etti. Böylece Çin’de başlayan Covid-19" küresel salgın" statüsü kazandı.

TÜRKİYE’DE İLK VAKA
Türkiye Sağlık Bakanlığı, 11 Mart tarihinde yeni tip korona virüs vakasının ilk kez tespit edildiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 Mart tarihinde “Korona virüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim” ifadeleriyle Türkiye’de ilk can kaybının yaşandığı bilgisini paylaştı. 

Ancak daha sonra 15 Mart tarihinde hayatını kaybeden Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın ölüm sebebinin de korona virüs olduğu açıklandı. Salgınla beraber 60 milyon insanın yaşadığı Hubei eyaletini kapatan Çin ise mart ortasında salgında vaka sayılarının sıfıra indiğini duyurdu. Pekin yönetimi başta Wuhan olmak üzere bütün ülkeyi karantina altına aldı.

ÖNCE AVRUPA SONRA ABD’Yİ VURDU
Çin dışında korona virüsten ilk etkilenen ülke İran oldu. Ülkenin dini merkezi Kum’da ortaya çıkan corona virüs kümeleri kısa sürede başkent Tahran dahil birçok yere yayıldı. İran’dan sonra dünya gündemine başta İtalya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri oturdu. Son verilere göre en çok can kaybının görüldüğü 10 ülkeden dördü Avrupa’da bulunuyor. Rusya da dahil edildiğinde kıta genelinde toplam can kaybı 570 bine yaklaştı.

Ancak dünya genelinde hiçbir ülke Amerika Birleşik Devletleri kadar Covid-19 salgınından etkilenmedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın da hastalığa yakalandığı ülkede 22 milyona yakın vaka tespit edilirken 370 bine yakın insan öldü. ABD’de yaşayan her 1 milyon kişiden 65 bini başka bir ifadeyle nüfusun yüzde 6.5’i corona virüse yakalandı. Yine her bir milyon kişiden 1100’ü Covid-19’dan öldü.

Dünya genelinde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında artan ölüm oranları yaz aylarında yavaşladı ancak Ekim ayıyla beraber hem vaka hem ölüm sayıları artış gösterdi. Uzmanlar ikinci dalganın sonuna yaklaşıldığını ifade etse de tehlikenin halen geçmediğini belirtiyor. Nitekim halen Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede yeniden başlatılan karantina uygulamaları en az Ocak sonuna kadar devam edecek.