Samsun'un İlkadım ilçesinde, Göz Suyu olarak bilinen çeşme, akan suyun şifalı olduğuna inananlar tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Kaynağı belirsiz suyun 1800lü yıllardan beri aralıksız aktığını belirten tarihçi Baki Sarısakal gözlerini yıkayan hastalara suyun iye geldiğini söylüyor dedi.
Yeraltından gelen suyun kaynağı kesin olarak bilinmezken, çeşmenin 1800lü yıllardan beri sürekli aktığı belirtiliyor. Samsunlular, belediyenin 'Su içmek için uygun değildir' yazılı tabelasına rağmen sudan içtiklerini hatta yüzlerini yıkadıklarında göz hastalıklarının iyileştiğini söyledi. Yöre halkının 'Hoca Suyu' olarak bildiği su hakkında bilgi veren tarihçi, araştırmacı ve yazar Baki Sarısakal, Çeşme, 'Hoca Suyu Çeşmesi' veya 'Göz Suyu Çeşmesi' olarak anılıyor. Bu, Osmanlı'nın 1800lü yıllardan beri günümüze kadar gelen çeşmedir. Samsunda bütün sular akmamasına rağmen burada suyun hiç kesilmediğini görüyoruz. Bu suyun kaynağı belirsizdir. 1870 yılındaki Trabzon vilayet salnamesine göre, Samsunda 54 tane çeşme var. 54 çeşmeden bir tanesi de burası. Yine bir başka 21 Ocak 1863 tarihli belgede Kösefoğlu Ali Ağa'nın mütevellisi Hacı Zaife Hatun'un 'Hoca Suyu Çeşmesi'ni devam ettirmek için çeşmeye 1000 kuruş vakıf ayrılmış. Bunun o dönemki belgelerinde kaydı var diye konuştu.

Suyun yaklaşık 200 yıldır durmadan aktığını kaydeden Baki Sarısakal, Bu çeşme günümüze kadar gelmiş. Halk tarafından 'Göz Suyu Çeşmesi' olarak biliniyor. Gözünden rahatsız olan kişiler, buraya gelip, gözlerini yıkadıkları zaman iyi geldiğini söylüyorlar. Bu su, devamlı akıyor ve kaynağı belli değil. 1800lü yıllardan beri devamlı akmaktadır. Aslında burası, mezarlığın alt geçidi oluyor. Eskiden buradaki mezarlıkların sınırları buraya kadar geliyordu. Günümüzde de bu çeşme varlığını sürdürmektedir dedi.