Saran Medya, Türk Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri E Grubu'nda 28 Mart Cumartesi günü Amsterdam'da Hollanda ile oynayacağı maçı yayınlayamayacağını bildiren Show TV hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
 

Saran Medya Spor Grup Başkanı Selim Usta imzasıyla yapılan yazılı açıklama şöyle:
"Şirketimiz Saran(Saran Uluslararası Fimcilik Org.Rek.Paz.Tic.A.Ş) ile Show TV arasında, Show TV tarafından yapılan açıklamada da açıkça belirtildiği üzere, 2014 Yılında imzalanmış olan ve 2016 Avrupa Şampiyonası ve 2018 Dünya Kupası Eleme ve A Milli Takımımız hazırlık maçlarını kapsayan sözleşme halen yürürlüktedir. Show TV den yapılan açıklamada geçen "Hollanda-Türkiye futbol maçının başka bir kanalda yayınlanabilir" ifadesi ise tamamen yanlış ve yanıltıcıdır. Türkiye A Milli Takımımızın Maçları, Şampiyonlar Ligi modeli gibi havuz haline getirilmiş olup, dolayısı ile tüm maçların yayın hakkı sahibi UEFA'dır. Saran, UEFA ile yaptığı anlaşma doğrultusunda bu maçlar için Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın maç yayınlarına aracılık etmiş olup, UEFA'nın milli maçların yayını ile ilgili koşullarının sağlanması konusunda önceden olduğu gibi şimdi de limitleri dahilinde elinden gelen özveriyi göstermektedir. UEFA, yayıncı Show TV 2014 anlaşması için onay vermiş olup, bu tarihten sonra yapılacak olan muhtemel yayıncı kuruluş değişikliği tekrar UEFA'nın yetkisine ve onayına tabidir. Kaldı ki Şampiyonlar Ligi'nde olduğu gibi tüm maçların aynı kanalda yayınlanma zorunluluğu mevcuttur. Konu sadece Hollanda - Türkiye maçını değil bu maçtan sonra oynanacak Kazakistan - Türkiye veya Türkiye - Hollanda gibi 5 ilave Avrupa Şampiyonası 2016 Eleme Maçının da yayınları ile alakalıdır. Maçların tek tek satılabilmesi yeni UEFA sistemi ve kurallarına göre mümkün değildir.

 

 

Show TV'nin belirttiği gibi yönetimlerin değişmesi mümkündür, ancak kurumlar ve yaptıkları anlaşmalar devam eder ve taraflar yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir. Nasıl ki "Saran yönetim değişimi sonrasında daha iyi ticari şartlar önüme sunuldu, bu maçları başka kanala satıyorum diyemez" ise, Show TV'nin de keyfi olarak, ticari açıdan yeniden değerlendirdik ve yayınlamama kararı aldık demesi mümkün değildir. Bu kararın şifahi olarak maçların oynanmasına çok kısa bir süre kala Show TV tarafından, Saran'a bildirilmesi, Saran'ın UEFA nezdinden girişimlerde bulunması ve maçların başka kanallarda yayınlanabilmesi ve çözüm alternatifleri üretmesine imkan vermemiştir. Herşeyden önce A Milli Takımımızın maçlarının yayını sadece ticari olmamakla birlikte "milli" bir meseledir. Show TV tarafından yapılan açıklamada, aramızdaki anlaşmanın halen devam etmekte olmasına karşın, SARAN'ın anlaşmayı ihlal ederek, maçların Saran tarafından başka bir kanalda yayınlatabileceğimizi söylemektedir ki, bu yaklaşım mevcut hukuk kuralları, UEFA ile Saran ve Saran ile Show Tv arasında imzalanan sözleşme hükümlerine göre mümkün değildir.
Show TV ile yapılmış olan anlaşma doğrultusunda Hollanda - Türkiye ve diğer eleme maçları ile A Milli Takım Hazırlık maçlarının yayınlanıp yayınlanmayacağı kararı tek başına Show TV ve yönetimine aittir. Saran, maçların yayın haklarının mevcut sahibi Show TV tarafından talep edilmesi ve taraflar arasında imzalı anlaşmadan SARAN'ın doğmuş haklarının saklı kalması ve Show TV tarafından imzalanan sözleşmeden feragat edilmesi koşulu ile, (Hollanda - Türkiye Eleme ve Luxemburg - Türkiye Hazırlık maçları sonrasında) UEFA ile de görüşerek kalan maçların başka kanalda yayınlanabilmesi adına elinden gelen gayret ve iyi niyeti gösterecektir."