Merhaba sevgili okurlar, sevgili dostlar.

 

Mübarek Kadir Gecesini idrak ederek Ramazan ayının son günlerini yaşıyoruz. Rabbim tüm inananları bir dahaki Kadir Gecesine ve Ramazan Bayramına kavuştursun inşallah. Herkes inandığınca yaşar derler, çok şükür ben huzur ve huşu içerisinde dost ve akrabalarımla güzel bir Ramazan geçirdiğimi düşünüyorum. Kahramanmaraş’ ta bana göre bazı farklılıklar olmasına rağmen çoğunluk Ramazan Ayının ihlasına uygun bir ortam yaşadı ve yaşattı.

 

Gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda mutlaka farklılıklar değişik renkler olacaktır. Müslümanlar olarak bizler bu Mübarek Ramazan Ayına yakışır şekilde anlayış, hoşgörü, saygı ve sevgiyi ön planda tutarak yaşantımıza devam etmeliyiz. Herkesin bakış açısı birbirinden farklı olabilir. Teknoloji, çevre, eğitim vb. gibi kültürümüzü etkileyen faktörler bilhassa çocuklarımız üzerinde büyük etki gösteriyor. Geçmişte büyüklerin her dediğini yapan çocuklar yerini neden, niçin gibi sorularla sorgulayan bilinçli gençlere bırakıyor. Bu sebepten dolayı biz büyükler olarak çocuklarımıza önce örnek olmalı, sonrada sorguladıkları ve sorduklarına karşı hazırlıklı olmak için kendimizi eğiterek makul ve mantıklı anlatımlarla doğru bilgiler aktarmalıyız. Geleceğimiz olan çocuklarımıza inancımız doğrultusunda temel bilgileri vermeliyiz.

 

Türk halkı % 60 gibi bir oranla Bayramlarda aile ve akrabaları ile birlikte olmak için çaba sarf ediyormuş. % 90 dan fazlasının Müslüman olduğu ülkemizde % 40 azımsanacak bir rakam değil. Tabi kimsenin ne yaptığını sorgulamıyoruz ama nerelere gittiğimizi ifade ederek bazı değerleri düşündürmeye çalışmak gerekir. İnsanlar doğruyu kendileri bulurlar.

 

Bayramlar en çok ziyaretine gelinmeyen büyükleri ve gurbette olanları hüzünlendiriyor. Rahmetli babam Dostozan yıllar önce Ankara da gurbette iken yaşadığı bayramları hicvederek BAYRAMMIŞ şiirini yazmış sizle paylaşmak istiyorum. Kahramanmaraş’ ta bazı gelenek, görenek ve adetlerin yaşatıldığı Bayramları o zamanki büyük şehirde göremeyince “sanki siz bayram mı yaşıyorsunuz hele gelin bizim maraşta nasıl bayram olurmuş görün” dercesine ti ye almış.

 

Tüm dostların Mübarek Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramını kutluyor, İnsanlığa, Müslümanlara, Türk-İslam Alemine, Kahramanmaraş’ ımıza huzur, refah ve hayırlar getirmesini yüce Allah’tan (cc) niyaz ediyor, büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öpüyorum.

 

BAYRAMMIŞ (!)

 

Bugün bayrammış dediler.

Başım etin yediler.

Sokakta gezen kediler.

Bugün bayrammış, dediler.

 

Nerde bayram nerde dedim.

Gösterdiler göremedim.

Bir türlü öğrenemedim.

Bugün bayrammış, dediler.

 

Caddeler dolmuş taşıyor,

Benimse aklım şaşıyor,

Herkes koşup çağrışıyor,

Bugün bayrammış, dediler.

 

Bir gün değil, on gün değil,

Bugün dahi son gün değil,

Evvelsi gün ve dün değil,

Bugün bayrammış, dediler.

 

Çoluk çocuk düştük yola,

Bugün bayrammış dediler.

Ramazan, kurban mı ola?

Bugün bayrammış dediler.

 

Ramazansa hani çörek,

Nerde kıvrım, nerde börek.

İşaretin neymiş görek,

Bugün bayrammış dediler.

 

Kurban desek, kurban yok,

Hal ve hatır soran yok,

El bağlayıp duran yok,

Bugün bayrammış dediler.

 

DOSTOZAN/ 29.10.1964-ANKARA

 

Bir dahaki yazıda buluşmak ümidiyle dostça kalın.