'YENİ DOST VE MÜTTEFİKLER ARAMAYA BAŞLAYACAĞIZ'

Erdoğan, "Kötülüğün dünyanın her yerinde pusuya yattığı bir dönemde, uzun zamandır müttefikimiz olan ABD'nin Türkiye'ye karşı attığı tek taraflı adımlar sadece ABD'nin çıkarlarına ve güvenliğine zarar verir. Çok geç olmadan, Washington, ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı ve Türkiye'nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

'ORTAKLIĞIMIZ RİSKE GİREBİLİR'

ABD'nin Türk halkının endişelerini anlayamadığını ve saygı duyamadığını vurgulayan Erdoğan, "Ne yazık ki bu tehlikeli trendi tersine çevirme çabalarımız boşa çıktı. ABD, Türkiye'nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir" dedi.

'ABD 15 TEMMUZ'U KESİN DİLLE KINAMADI'

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlattı. ABD'nin darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili tutumunu eleştiren Erdoğan, "FETÖ'cüler hükümetime karşı kanlı bir darbe yapmaya çalıştı. 251 masum insan ülkemizin özgürlüğü için en ağır bedeli ödedi. Türk halkı, ABD'den bu saldırıyı kesin bir dille kınamasını ve Türkiye'nin seçilmiş hükümetiyle dayanışmasını dile getirmesini istedi. ABD bunu yapmadı. Türk demokrasisinin yanında olmak yerine ABD yetkilileri ihtiyatlı bir şekilde 'Türkiye'de istikrar, barış ve devamlılık' çağrısında bulundu. Bu da yetmezmiş gibi Türkiye'nin iki taraflı bir anlaşma ile Fetullah Gülen'in iadesi için yaptığı talepte hiçbir ilerleme kaydedilmedi" sözlerini kullandı.

RAHİP BRUNSON DAVASI

Erdoğan, makalede Rahip Brunson'a da değindi ve Brunson hakkında terör örgütüne yardım etme suçlaması olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Trump'ı birçok toplantımız ve konuşmamızda uyardığım gibi hukuki sürece saygı duymak yerine, ABD dost bir millete karşı haddini aşan tehditler yayımladı ve bakanlar kurulumuzun birçok üyesine yaptırım uyguladı. Bu karar kabul edilemez, mantıksız ve en nihayetinde uzun süreli dostluğumuza zarar verici nitelikteydi. Türkiye'nin tehditlere cevap vermediğini göstermek için birkaç ABD'li yetkiliye yaptırım kararı aldık. Biz hep aynı prensibe bağlı kalacağız: Hükümetimi hukuki sürece müdahale etmeye zorlamaya çalışmak anayasamıza ya da ortak demokratik değerlerimize uygun değildir" dedi.