Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

 

- Perşembe günü saat 3'te DEAŞ'a yönelik başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Suriye'ye 3 K. Irak'a 2. dalga operasyon talimatı verdim. 

 

Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmamalı. Neticelerini etüt ederek buna karar verdik. 22 ilde süren operasyonlarda da dün gece de 288 terör unsuru polis ve jandarmalarımız tarafından gözaltına alındı.

 

ŞU ANA KADAR 590 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 

- Şu anda 590 kişi gözaltına alınmış durumdadır. Bu operasyon kararı askeri yetkililerimiz, bakanlıklarımızın değerlendirmeleri çerçevesinde son olarak güvenlik zirveri kararında hayata geçirildi. 

 

OPERASYONUN ASIL AMACI

 

- 3 unsura dikkat çekiyorum. Türkiye 7 Haziran'da demokratik bir seçim yaşadı. Nerelerden talimat aldığı malum çevreler 3 terör örgütünü birden harekete geçirdi. Bu operasyonların birinci amacı Türkiye'deki özgürlükleri korumaktır. Demokrasi ve özgürlük alanları korunacaktır. Kimsenin kamudüzenini sarsmaya izin vermeyeceğiz. 2. olarak, bu operasyon halkımızın temel güvenlik alanlarını korumaya dönüktür.

 

7 HAZİRANDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI

 

- 7 Haziran'dan bu yana 121 silahlı saldırı 15 adam kaçırma 17 haraç alma dahil 281 terör eylemi yapılmıştır. 5 asker ve polisimiz şehit edilmiştir. Bu zaman zarfında istifamızı vermiş ve görevi sürdürme talimatı alsak da ülkemizin geleceğini düşünür, gerekenleri yaparız. Çatışmasızlıktan bahsedenler siyasi bazı çevreler şunu bilsinler; uyurken şehit edilen 2 polisimizin faillerine bunu sorsunlar. Siz sessiz kalırsınız ama devlet sessiz kalmaz. Kimin parmağı varsa hepsinin cezası verilecektir. 

 

BUNLARA SESSİZ Mİ KALACAĞIZ

 

- Dün sabaha karşı gelen acil bir telefonla Erzurum'da bir hamile hanıma yardım için yola çıkan hemşire, ebe, şoför kaçırılıyor. Biz buna göz mü yumacağız. Biz Kılıçdaroğlu dışında ortak bildiriye cevap alamadık. HDP bir taraftan kamu düzenini bozan unsurlarla el ele karşımıza çıktı. Koalisyon görüşmelerinde kendilerine söyledim, seçim sonuçlarını kaleşnikoflarla kutlayanlara sessiz mi kalacağız. 

 

TÜRKİYE'NİN ULUSAL GÜVENLİĞİ

 

- 3. boyut ise Türkiye'nin ulusal güvenliği ile ilgilidir. Sınır bölgelerimizde ne olursa olsun gereken tedbirleri alamak konusunda her şeyi yaparız. Yaşananları soğukkanlılıkla izleyen 78 milyon vatandaşımıza teşekkür ediyorum. 

 

İNCİRLİK ÜSSÜ

 

- İncirlik ile ilgili mutabakatı bugün Dışişleri Bakanımız da açıkladı. Şu ana kadar ki operasyonlar bu mutabakattan bağımsız operasyonlardır. 

 

ÇÖZÜM SÜRECİ NE OLACAK?

 

- Çözüm süreci bizim için tarihi ve stratejik bir süreçtir. Türkiye'deki silahlı örgütlerin ülkeyi terk etmesi aşamasına gelinmişti. Biz gereken adımları attık. 2013 Mayıs'ında ülkeyi terk etmesi gereken siyasi unsurlar daha da silahlanma, güçlerini arttırma yoluna gittiler. Artık silahsızlanmanın olması gerektiğini vurguladık. Bu unsurlar demokratik seçimlere de müdahale etme yoluna girdiler. Sürecin devamı konusundaki çalışmalarımızdan hiçbir taviz vermeyeceğiz.
 

- Çözüm sürecini istismar edenlere tavrımızı ortaya koyacağız. HDP vekilleri çatışmasızlıktan bahsediyor. Son derece samimiyetsiz açıklamalar bunlar. Koalisyon görüşmemizde de onlara söyledim. Silah mı, barış mı? 2 polisimiz hunharca şehit edilecek. HDP yetkilileri bir şey söylemeye cesaret edemeyecek. Karar vereceklerse bugün karar günüdür. HDP şiddete karşıysa bunu sözle değil eylemleriyle göstersin.