İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen İstanbul’daki Göç Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Soylu, Maraş ve Çorum katliamlarına değinerek Suriyelilere son günlerde yapılan ırkçı saldırılara da değindi.

‘YENİDEN BİR MARAŞ, YENİDEN BİR ÇORUM...’
Soylu, hiçbir taciz olayına izin verilemeyeceğini, ancak bu konunun toplumun tahrik edilmesi için istismar edildiğini söyledi. Soylu, “Suriyeliler meselesini ne kadar bulandırırsak iktidara o kadar zarar veririz, anlayışı sağlıklı bir anlayış değildir. Bize yeniden bir Maraş, yeniden bir Çorum yaşatmak isteyen bir akıl, bugün yeni malzeme olarak Suriyelileri merkeze almıştır” dedi.

Göç meselesiyle ilgili yasalar çıkarıldığını, yeni kurumlar oluşturulduğunu belirten Soylu, şöyle devam etti: "Bugün ülkemizde 3,6 milyonu geçici koruma kapsamında Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4,9 milyon yabancı insan bulunmaktadır. İstanbul’daki kayıtlı Suriyeli sayısı 546 bin 296’dır. Bunlar elbette ki büyük rakamlardır ancak Türkiye, devlet olarak bunu yönetme kabiliyetine sahiptir ve buna ilişkin önemli bir gayretin içindedir. Burada asıl sorun, düzensiz göçün önlenmesidir. Gerek Orta Doğu’dan gerekse Afrika üzerinden gelip Avrupa’ya geçmek için çok ciddi bir düzensiz göç baskısı var ve bu giderek artmaktadır."

Soylu, 2018’de İstanbul’da yakalanan 28 bin 364 yabancıdan 11 bin 292’sinin ülkesine geri gönderildiğini, 2019’un ilk 6 ayında ise 25 bin düzensiz göçmen yakalandığını ve bunların 12 bin 704’ünün sınır dışı edildiğini kaydetti.

Türkiye’nin düzensiz ve yasa dışı göç yani ‘kaçak göçmen merkezi haline getirilmeyeceğini’ vurgulayan Soylu, "Kaçak olarak geleni ülkesine geri göndermek bizim temel sorumluluğumuzdur. Türkiye’nin tüm şehirlerinde düzensiz ve kaçak göçmene tahammülümüz yoktur. Yapmamız gereken topyekün bu mücadeleyi ortaya koymak ve onları geldikleri ülkelerine geri göndermektir" dedi.