Milli Eğitim Bakanı Selçuk, A Haber televizyonunda canlı yayınlanan "Memleket Meselesi  Programı"nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Çocuğu okul öncesi veya ilkokul 1. sınıfa giden bir veli olsa çocuğunu  okula gönderip göndermeyeceği sorulan Selçuk, bunun bir aile konusu olmasının  yanında toplumsal ve küresel bir konu olduğuna işaret ederek, bu tür bir kararı  veriye dayalı olarak vermeyi her zaman tercih edeceğini söyledi.

Velilerin bu konuda kaygı duymasının çok doğal olduğunu dile getiren  Selçuk, gerekli koşulların sağlanabilmesi, riskin en aza indirilmesi ve kontrollü  seviyede tutulabilmesi açısından okullarda yüz yüze eğitim kararının okul öncesi  ve ilkokul 1. sınıflarla, sadece iki günle sınırlı olacak şekilde alındığına  dikkati çekti.

Selçuk, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin  Koca'nın okullarda eğitimi "2 artı 5 gün" olarak formülize ettiğinin  anımsatılması üzerine, Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini çok önemsediklerini ve  kararları da istişare ederek aldıklarını söyledi.

Bu kararın gerekçelerine değinen Selçuk, "2 gün okula gidip de 5 gün  okula gidilmediğinde o 5 gün ailede, çevrede, servis şöföründe, öğretmende  belirtilerin ortaya çıkıp çıkmamasıyla ilgili bir boyuta da sahip. O nedenle  şimdilik 2 artı 5 gün ama koşullar değişirse elbette günler de sayılar da değişir." ifadelerini kullandı.

Hiç kimseyi zorlamak istemediklerini, bunun sadece akademik bir karar  değil psikolojik, sosyolojik bir karar olduğunu belirten Selçuk, bu anlamda  velilerin güveninin oluşmasının da önemine vurgu yaptı.

"Okullarımız kamuya açık mekanlarda en güvenilir alanlardan birisi"

Bakan Selçuk, okulların alınan tedbirlerle ilgili velileri  bilgilendirdiğini, resmi okullardaki yaklaşık 60 bin ilkokul 1. sınıf  öğretmeninin veli toplantıları düzenlediğini dile getirerek, Avrupa ülkelerinin  tamamına yakınının tüm sınıfları tam zamanlı olarak açtığına dikkati çekti.

"Okullarımız kamuya açık mekanlarda en güvenilir alanlardan birisi.  Çünkü sürekli kontrol, dezenfekte işlemi, takip var." diyen Selçuk, kontrollü  şekilde okulları açma kararını da sağlık uzmanlarına danışarak aldıklarını  söyledi.

"Pazartesi-salı günleri sınıfın yarısının gelmesini istiyoruz"

Bakan Selçuk, "Yüz yüze eğitimde 2 gün hangi günler olacak? Tüm  Türkiye'de aynı günler olarak mı düşünülüyor yoksa bu illere ya da okul  yöneticilerine mi bırakılacak?" sorusu üzerine, "Temelde pazartesi-salı günleri  sınıfın yarısının gelmesini istiyoruz. Bu diyelim ki 'kırmızı, yeşil veya mavi  grup' olur. İkinci grup da mavi grup olarak perşembe-cuma gelsin, çarşamba günü  ve hafta sonu bir ara verelim istiyoruz. Niye ikiye bölüyoruz, bölmezsek sosyal  mesafeyi sağlayamıyoruz." dedi.

İkili sıralarda tek çocuk oturacak şekilde etiketlerin  yapıştırıldığını dile getiren Selçuk, bu yolla sınıfta sosyal mesafeyi rahatlıkla  sağlayabildiklerini ifade etti.

Selçuk, çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler dikkate alındığında  da sınıf sayılarının azalacağına dikkati çekerek, "Biz sınıflarımızda yaptığımız  hazırlıktan eminiz, öğretmenlerimizin becerisinden, birikiminden son derece  eminiz." diye konuştu.

Çocuğunu okula gönderecek velilere imzalatılacak "veli taahhütnamesi"  ile ilgili soruya karşılık Selçuk, bunun bazı yerlerde kötü bir şekilde  yorumlandığını, taahhütnamenin asla veli için "bundan sen sorumlusun" anlamına  gelmediğini söyledi.

Ziya Selçuk, bunun veliye bilgilendirme yapıldığına dair bir onay  formu olduğunu ifade etti.

HES takibiyle vaka bilgisinin anlık olarak alınacağı sistem kuruldu

 Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şöyle devam etti:

"HES takibiyle herhangi bir pozitif vakanın söz konusu olması halinde,  bütün veliler, öğretmenler, servis şöförleri için söylüyorum, zaten anlık olarak  bu bilgiyi alıyoruz. Böyle bir sistem kurduk, bugün tamamlandı. İlk defa  açıklıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak bir çalışması  bu. Bütün velilerimizin takibi konusunda, eğer herhangi bir ailede bir pozitif  vaka durumu söz konusu ise o çocuğumuzun bulunduğu sınıfta öğretmenle, çocuklarla  ilgili bir tedbir alıyoruz. Yani o sınıfı uzaktan eğitime davet ediyoruz.  Çocuğumuzla ilgili bir bilgiyi aldığımız anda özel bir odaya alacağız,  anne-babasına, sağlık kurumuna haber vereceğiz. Gereken bir prosedür var o  uygulanacak."

Çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler için uzaktan eğitim  seçeneğinin devam edeceğini, çocuğunu okula göndermek isteyenlerin de söz konusu  formu onaylayacağını anlatan Selçuk, çocuğunu bu yıl okul öncesi eğitime gönderip  göndermemekte kararsız kalan bir velinin sorusunun yayında sorulması üzerine, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"Benim önerim tabii ki göndermeleri çünkü o yaşlar çok kritik yaşlar,  'alıcı yaş' dediğimiz yaşlar. Dolayısıyla çocuklarımızın kaçırdığı şeyleri  azaltmamız lazım. Yani eğitimle daha çok yüz yüze gelmesi lazım. Bir sene  bekleyebilir ama buna rağmen göndermesini tavsiye ederim. Çocuklarımız okul  öncesinde temel kavramları almadığında ilkokul 1'de daha zorluk çekiyorlar. O  açıdan tavsiye ederim."

Selçuk, "İlkokul 1. sınıf öğrencileri için iki gün yeterli olur mu?"  sorusuna karşılık, bu sürenin yeterli olmayacağını ama geri kalan günlerde  yapılacak çalışmalarla veli ve öğrencilere destek olacaklarını söyledi.

 İlk kez okul ortamına giren ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin  öğretmenleriyle, okullarıyla bağ kurmasının önemine işaret eden Selçuk, çocuklar  hiç okula gitmezlerse bu bağın oluşmayacağına dikkati çekti.

Selçuk, "İki gün de olsa bizim duygusal bağ, sosyalleşme, okul  ortamını tanıma hedefimiz var orada. Yani hedefimiz o iki günde sadece akademik  değil. Aslında hedefimiz daha çok çocuğun ortama alışması, uyum sürecini hızlı  atlatması ve öğretmeniyle tanışması. Asıl hedefimiz bu. Çünkü ilk kez görüyor.  İlk kez gördüğünüz, hiç tanımadığınız biriyle ekrandan bağ kurmak çok zor. Bu  nedenle ilkokul 1 çok önemli. Geçen sene ilkokul 1'de mart ayına kadar okulda  kalıp da sonrasında okula gidemeyen çocuklarımızı bile bir an önce devreye almak  istiyoruz. Çünkü onlar da yarım kaldı." diye konuştu.

Bakan Selçuk, eksiklikleri de müfredatı tam olarak EBA TV gibi  kanallardan çocuklarla paylaşarak tamamlayacaklarını ifade etti.

"Diğer sınıflarla ilgili birkaç hafta sonra tekrar bir değerlendirme  yapılacak"

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yüz yüze eğitimin diğer kademelerde ne  zaman başlayacağına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

"Diğer sınıflarla ilgili birkaç hafta sonra tekrar bir değerlendirme  yapılacak. Bir takvim yok, olamaz çünkü vaka sayısının seyrini bilemiyorum. Bilim  Kurulu'nun bir ay sonrası için ne diyeceğini bilemiyorum, onlar da izliyorlar,  onlar da şu an bilmiyorlar. Bunu bilmezken 'şöyle olacak' demek çok doğru değil.  Biz büyük bir sorumluluk altındayız ve bu sorumluluk altında da çok dikkatli  karar vermeliyiz. Amacımız, temennimiz hepsini açmak."

Selçuk, diğer kademelerle ilgili de kademeli ve seyreltilmiş bir model  mi düşünüleceği sorusu üzerine şu an için böyle düşünüldüğünü söyledi. Selçuk, il  hıfzıssıhha kurulları eğitimle ilgili tavsiyede bulunursa bunu dikkate  alacaklarını belirtti. Selçuk, "Her ilde her şey aynı olacaktır, böyle bir  katiyetle konuşamayız. Biz duruma bakarak esnek bir değerlendirme yapmak  zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Okullarda sınav yapılması konusunu gündeme getiriyoruz"

Sınavlara hazırlanan 8. ve 12'nci sınıflar için bir müfredat  düzenlemesi olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Selçuk,  "Bu sene  öğrencilerimizin, müfredatın tamamından sorumlu olmasını ve ölçme değerlendirme  açısından okullarda sınav yapılması konusunu gündeme getiriyoruz. Resmi  açıklamayı yakında yapacağız. İlkokulda sınav yok, ortaokullar, liseler için yani  mevzuatta sınav muhatabı olan bütün çocuklarımız için sınavlarımızı okullarda  yapacağız." diye konuştu.

Bakan Selçuk, bu durumun uzaktan eğitim devam etse de geçerli  olacağını belirtti.

Ders sınavlarının nasıl olacağının sorulmasına karşılık da Bakan  Selçuk, "Randevulu sistemle sınav yapmak durumundayız. Çünkü tüm öğrencileri aynı  gün okula çağıramayız. Diyelim ki 7'nci sınıfların sınavı varsa, onların günü,  saati ayrı olabilir, biri sabah biri öğleden sonra gelebilir. Bunları okullar  ayarlar. Bunlarla ilgili çerçeve hazır." bilgisini paylaştı.

Bakan Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen  merkezi sınavların bu yıl da haziranda yapılacağını belirterek, tarihe ilişkin  kararın o günkü şartlara göre verileceğini bildirdi.

Selçuk, öğrencilerin, gerekli şartlar sağlandığı takdirde derslerde  isterlerse maskelerini çıkarabileceklerini de sözlerine ekledi.