Kahramanmaraş’ta yaşayan 67 yaşındaki diyabet hastası Hüsnü Berkkan’ın bacakları, kalça kemiğinden elde edilen kök hücre transferi sayesinde kesilmekten kurtarıldı. 

 

Operasyonu gerçekleştiren Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde görevli Operatör Dr. Mehmet Kirişçi, kök hücre tedavi yönteminin gelecek zamanlarda çok daha efektif olarak kullanılacağını, çok daha iyi sonuçlar vereceğini ve çeşitli hastalıklara da daha fazla yararlı olacağını söyledi.

 

Sigara, şeker ve genetik gibi nedenlerden oluşan damar tıkanıklığı yüzünden yürümekte dahi güçlük çeken Hüsnü Berkkan’ın kök hücre transferi sayesinde kısa sürede ilerleme kaydedildiğini belirten Dr. Kirişçi, şunları söyledi:

 

“Hastamız 67 yaşında olup, uzun zamandır ayaklarında ağrı ve yürümekte güçlük çeken takip ettiğimiz bir hastamızdı. Daha öncesinde yaptığımız tetkikler ve bunun sonucunda verdiğimiz ilaç tedavilerinde tam bir rahatlama olmamıştı. Son dönemde ülkemizde, dünyada gelişen tedavi metotlarından biri olan ve günümüzde yaygınlaşmaya başlayan kök hücre nakliyle 15 gün önce yeni bir tedavi uyguladık hastamıza.

 

Hastamız ilk dönemlerinde yavaş yavaş olması gereken iyileşme sürecini çok hızlı olarak cevap verdi ve ağrılarının büyük oranda azaldığını ifade ediyor. Yürüme mesafesi ciddi oranda arttı. Zaman içerisinde daha da iyi olacak. ilk dönemde bu kadar başarılı olması kök hücrenin gelecek zamanlarda çok daha efektif olarak kullanılacağını, çok daha iyi sonuçlar vereceğini ve çeşitli hastalıklara da daha fazla yararlı olacağı kanaati oluştu bizde.

 

Dünya ve ülkemizde de uygulamalar o yönde. Bizde Kahramanmaraş’ta ilk defa böyle bir tedavi uyguladık. Bundan sonraki dönemlerde bu tarz şikayetleri olan hasta guruplarına yine bu tedaviyi uygulayacağız. Bundan sonraki dönemlerde hastalarımıza yeni metotlarla tedavi şansı sunmuş olacağız. Hastamızın ayaklarında renk kaybı yalanmaya başlamıştı. İlerleyen dönemlerde diyabet olan hastamız ilerleyen dönemlerde uzuv kaybı yaşayabilirdi. Kök hücre tedavisiyle ileriki dönemlerde yaşanabilecek uzuv kaybı ihtimalini düşürdük."

 

 

İki yıl önce yaşadığı çeşitli rahatsızlıklar yüzünden yürüme yetisini büyük ölçüde kaybettiğini belirten emekli memur Hüsnü Berkkan ise, “Çok memnunun, mutluyum. Benim gibi hastalar için çok büyük bir şans. Kahramanmaraş’ta yapılabilmesi  ayrıca bir şans. 1985 yılında şeker hastası oldum. Beş yıl önce beyin kanaması geçirdim. Ondan sonra kalbime stent takıldı. Neticede yürüyüşüm bozuldu. Ağrılar başladı. Geçtiğimiz yaz tedavim sırasında doktor bey teşhisi bıraktı. Beni tedavi eden tüm sağlık personelinden Allah razı olsun. Şimdi çok iyiyim. Tekrar yürüyebiliyorum.  Ağrım sızım kalmadı. Bastonla yürüyorum artık onu da attım” dedi.

 

Eşinin tekrar ayağa kalkmasında yardımcı olan Dr. Mehmet Kirişçi ve ekibine teşekkür eden emekli öğretmen Ülker Berkkan ise, “Eşim bu tedaviyi gördükten 3-4 gün sonra evin içerisinde yürüdüğü esnada çok rahatladığını söyledi. Sonra dışarıda yürümeye başladı. Daha çok bacaklarının arkasında yaşanan ağrılar yüzünden çok çabuk yoruluyordu. Tedavi sonrası ağrılarının hafiflediğini ifade etti. Artık birlikte yürüyüşe çıkıyoruz” diye konuştu.

 

MUHAMMET ÖZER