Kahramanmaraş'ta debisi azalan ve kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan Aksu Çayı, fabrikaların atıklarının da dökülmesiyle birlikte büyük kirlilik yaşıyor. Bölge halkı, dökülen atıklarla rengi kırmızıya dönüşen ve çevreye kötü koku yayan çaya müdahale edilmesini istedi.

 

Kent merkezinden geçen Aksu Çayı, son yıllarda sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kuraklık tehlikesi geçiriyor. Sıcaklar nedeniyle debisi de azalan çay, Gaziantep karayolundaki fabrikalardan dökülen sıvı ve katı atıklardan dolayı son zamanların en büyük kirliliğini yaşıyor. Atıklar nedeniyle çevreye kötü kokuların yayıldığı çaydaki suyun rengi bazı bölgelerde siyaha, bazı yerlerde ise kırmızıya dönüştü. Tedirgin olan bölge halkı, yetkililerin üst seviyelere ulaşan ve Sır Barajı'na akan çaydaki kirliliğe çözüm bulmasını istiyor. Çocuklar ise tehlikeye aldırış etmeden kötü kokan çaya girerek oyun oynuyor.

 

Çayın geçtiği Karacasu bölgesindeki Eyüpsultan Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi 42 yaşındaki Ruşen Balbars, çaydan akan sudan içen hayvanlarının telef olduğunu kaydederek, "Bizim evimiz ev değil mi? Hayvanlarımız buradan geçen suyu içip ölüyor. Çocuklarımız hasta oluyor. Bitkilerimiz yetişmez oldu" dedi.

 

Cennet Balbars ise, çaydan gelen kokudan evde duramadıklarını ifade ederek, "Yazın kokuyor. Çoluk çocuk hasta oluyor. İki tane fabrika var yukarıda onların pis atıkları buraya atılıyor. Hayvanlarımız ister istemez bu sudan içiyor. Buranın kapanmasını istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu.

 

Mahalle sakinlerinden 9 yaşındaki Safiye Balbars da, zehirli suda oynamak istemediklerini söyledi.