İzmir’de buz tutan, içinde 150 yaşında olanların da bulunduğu milyonlarca çam ağacının kimisi kırıldı, kimisi yerlerinden söküldü. Kemalpaşa, Karabel, Armutlu, Bayındır ve Ilıca’da bulunan çam ağaçları, karla karışık yağmur sonrasında buz tuttu. Üzerlerinde biriken ağır buz kütlelerini taşıyamayan ağaçlar kırıldı ve yerlerinden söküldü. Amatör kameraya yansıyan görüntülerde de çam ağaçlarının buz tuttuğu, bazı ağaçların üzerilerindeki yükü taşıyamayarak devrildiği görüldü.

 

Kemalpaşa ilçesindeki Karabel Milli Parkı’nın işletmecisi Yolcu Erdem, karla karışık yağmur sonucu ağaçlarda buzlanma olduğunu, üzerilerinde biriken yaklaşık bir tonluk buz kütlelerini kaldıramayan ağaçların kırıldığını söyledi. Yaşanan durumunu bir doğa olayı olduğunu belirten Erdem, “Bunu önleme gibi bir şans yok. Yangın değil ki tedbir alalım. Sulu kar yağdığı için böyle oldu. 3 metre kar yağsaydı böyle bir şey olmazdı. Ağaçlar ayazı çektikten sonra sabaha karşı da rüzgara olunca üzerindeki buz nedeniyle kırıldı. Çam ağacı suyu, karı, ayazı yedi mi donar. Çok çabuk kırılan bir ağaçtır. Buradan Ödemiş ilçesine kadar milyonlarca ağaç gitti. Kemalpaşa’da 15 milyon ağacın gittiği söyleniyor” dedi.

 

“BU OLAY BİZİ 60 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ”

Ormanlık alandaki ağaçların yüzde 80’inin geri döndürülemeyecek şekilde kırıldığını ve yerlerinden söküldüğünü kaydeden Erdem, ağaçların tamamen kesilip yeniden dikilmesi gerektiğini söyledi. Mesire alanında 45 yaşından 150 yaşına kadar ağaçların bulunduğunu ifade eden Erdem, “Bir çam ağacının altında piknik yapabilmek için en az 50 sene geçmesi gerekiyor. Bu olay bizi 50-60 sene geriye götürdü. Burası komple kesilmek zorunda kalacak. Sahada ağaç dikilecek. 60 sene sonra piknik yapılmaz burada ama en azından genç ağaçlarımız olur” diye konuştu.

 

Yerlerinden sökülen ağaçların kepçeyle bile devrilemeyeceğini, çam ağaçlarının köklü olduğunu dile getiren Erdem, “Bu ağaçlar kolay yetişmiyor. Hepsi evlat gibi. Çoluğumuz çocuğumuz bu afetin acısını çekecek. Bu doğanın kanunu. Yapacak bir şey yok. Bu ağaçları kepçe bile deviremez. Tepesinde biriken en az bir ton buz yere devirdi. Allah bir daha yaşatmasın” dedi.
Kemalpaşa’da yaşayan Mehmet Tamtürk isimli vatandaş ise, çam ağaçlarını gördükleri zaman şok geçirdiklerini ve büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Yaşananların felaket olduğunu belirten Tamtürk, şu

 

ifadeleri kullandı:

“Katliam gibi. Kızılkeçili köyüne kadar felaket yaşandı. Bu ağaçlar artık yeniden filizlenmez. Çağ ağacı zeytin ağcı gibi değildir. Tepesi gittiği zaman yerine gelmez. Bu ağaçlardan verim alamayız. Belki de 20 milyon ağacımız gitti. Yeniden fidan dikmek gerekiyor.”

 

54 yaşına kadar böyle bir durumla karşılaşmadığını dile getiren Tamtürk, yaz aylarında yanmasından korktukları ağaçların kış ayında zarar gördüğünü belirterek, “Babam yazın ormandayken sigara içer, eline tükürür sigarayı önce elinde söndürürdü. Bu yangından da felaket bir şey. Bunu söndürme şansımız yok. Bu görünenler buz dağının görünen kısmı. Bütün ağaçlar gitti” dedi.

 

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ekiplerin önce zarar gören ağaçları tespit edeceklerini bildirdi. Kabuk böceklerinden tüm ormanların zarar görmemesi için kırılan veya yerlerinden sökülen ağaçların kesilip soyulması gerektiğini belirten Coşkun, yeni çam ağaçları için fidan dikimi ve tohum ekiminde bulunulacağını ifade etti.