Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, sokak hayvanlarının sorunlarının çözümü için araştırma komisyonu kuran TBMM’ye gönderdiği rapor, sahipsiz hayvanlara yönelik acı tabloyu gözler önüne serdi. Milliyet’in ulaştığı Dilekçe Komisyonu’nda işleme alınan raporda, şu tespitler yer aldı:

1 MİLYON SAHİPSİZ HAYVAN: Ülkemizde rehabilite edilmemiş yaklaşık 1 milyon sahipsiz hayvan mevcut olup, yerel yönetimler tarafından kurulan toplam 86 bin 500 hayvan kapasiteli 234 adet hayvan bakımevi bulunmakta. Yerel yönetimlerce sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu kapsamında 2004-2018 arasında 1 milyon 451 bin 899 sahipsiz hayvan aşılanmış, 1 milyon 161 bin 63 hayvan kısırlaştırılmış ve 334 bin 698 hayvan bakımevlerinden sahiplendirilmiştir.

BAKIMEVİNE 31.5 MİLYON TL: Hayvan bakımevi yapımı maksadıyla 2009-2018 arasında 61 yerel yönetime toplam 31 milyon 513 bin 315 TL mali destek sağlandı.

KISIRLAŞTIRMAYA 9.2 MİLYON TL: 2009-2018 arasında sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması maksadıyla yerel yönetimlere 9 milyon 254 bin 220 TL mali destek sağlandı.

3.7 MİLYON MİKROÇİPLEMEYE: Bakanlığımızca, rehabilite edilen hayvanların işaretlenmesi maksadıyla 2014-2018 arasında 3 milyon 746 bin 114 TL’lik mikroçip, kulak küpesi ve mikroçip okuyucu temin edilerek yerel yönetimlere aktarıldı.

KEDİ VE KÖPEK EVİNE 1.3 MİLYON TL: 2017 ve 2018’de sahipsiz hayvanların barındırılması için 1 milyon 349 bin 375 TL tutarında kedi evi ve köpek kulübesi yaptırılarak dağıtımı sağlandı.

SU VE MAMA KABI: Sahipsiz hayvanların beslenmesi maksadıyla su ve mama kabı ile otomatik su ve mama makinası temin edilerek dağıtımı yapıldı. Ayrıca, 2018’de sahipsiz hayvanların beslenmesi maksadıyla sabit su ve mama kabı temini için bölge müdürlüklerine 150 bin TL ödenek aktarıldı.

60 HAYVAN HASTANESİ: Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış 53 adet, kuruluş aşamasında olan yedi adet hayvan hastanesi bulunmakta. Ruhsatlı olan 53 hayvan hastanesinde toplam 587 veteriner hekim, 75 yardımcı sağlık personeli görev yapmakta. Hayvan hastanelerinde görev alacak veteriner hekimler göreve başlamadan önce hizmet içi eğitim programına katılarak belge almak zorunda.

24 SAAT HİZMET: Mevcut hayvan hastaneleri, mevzuat doğrultusunda 24 saat esası ile hizmet vermekte.

SAĞLIK VE GÜVENLİĞE TEHDİT

Bakanlık, "yerel yönetimlerce rehabilite edilerek alındıkları ortama bırakılan ve sokakta başıboş gezerek gruplar oluşturan sahipsiz hayvanların, gerek Zoonoz hastalıklar (hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar) gerekse hijyen bakımından insan ve çevre sağlığı ile güvenliğini tehdit ettiğini" dile getirdi. Bakanlık, etkin ve eş zamanlı kısırlaştırma çalışmaları yapılmadığı için popülasyonları hızla artan sokak hayvanlarının tehlikelere karşı da korunmasız hale geldiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ayrıca, söz konusu hayvanlar, yerel yönetimlerce tarafından rehabilite edilmelerine rağmen tekrar alındıkları ortama bırakıldıklarında; başıboş sokakta oldukları süre içinde trafik kazası, açlık, susuzluk, hastalık, darp, tecavüz vb. olaylara maruz kalıp yaralanmakta veya ölmektedirler."

TEKLİFE GİRDİ

Bakanlık; TBMM gündemindeki Hayvanları Koruma Kanunu teklifine de değinerek, yerel yönetimlerce rehabilite edilerek sahiplendirilemeyen hayvanların; okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç alındıkları ortama bırakılmasına dair düzenleme yer aldığını ifade etti.

Bakanlık ayrıca, yerel yönetimlerce saldırgan karakterli hayvanların yaşamları boyunca uygun koşuların sağlanacağı hayvan bakımevlerinde barındırılmaları yönünde değişiklik yapılmasının uygun olacağını da dile getirdi.

Kaynak: Milliyet