Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lotte New York Palace Otel'de, ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci planlı randevusu bugün BM Genel Kurulu toplantılarına ev sahipliği yapan New York’ta gerçekleşti. Kritik randevunun Ankara açısından en önemli başlığı ABD’nin Suriye’de PYD/YPG ile sürdürdüğü ortaklık idi.

22.15'te başlayan görüşme, 23.05'te sona erdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA: İKİ ÜLKE DE REFERANDUMA KARŞI
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için iş birliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalındığı bildirildi. Görüşmede, iki liderin, 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planlanladığı referanduma karşı oldukları ifade edilerek, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağının vurgulandığı belirtildi.

‘ERDOĞAN DOSTUM’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la bir araya geldi. Trump, Erdoğan ve beraberindeki Türk heyetini Lotte New York Palace Otel’de karşıladı. Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Trump,  Erdoğan’la bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyleyerek “Erdoğan dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok çok güçlü bir şekilde ilgili ve açıkçası yüksek not alıyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Benim dostum haline geldi” diyen Trump, Türkiye ve ABD’nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da sözlerine “Değerli dostum Donald ile bugün heyetler arası ve ikili görüşme gerçekleştireceğiz” diye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeler, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız. Ben de bu fırsatı yakaladığımız için kendilerine özellikle çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GÜLEN VE SİLAH SİTEMİ
Erdoğan özellikle Cumhurbaşkanlığı korumalarına açılan davanın yanlışlığı üzerinde durdu. Erdoğan ABD’ye gelmeyen korumalara da dava açılmasının olayın ne denli art niyetli olduğunu gösterdiğini dile getirdi. 

Tüm belgelerin gönderilmesine rağmen hala Fethullah Gülen ile ilgili dava sürecinin başlamamasını gündeme getiren Erdoğan, Gülen’in iade edilmesini de istedi. ABD’nin PYD’ye silah yardımı yapmasını da eleştiren Erdoğan, bu silahların söylendiği gibi geri alınmasının imkansız olduğu mesajı verdi. Erdoğan geçmişte de böyle sözler verildiğini ancak terör örgütlerinde bu silahların ele geçirildiğini dile getirdi. 

Erdoğan görüşmede Arakan’da müslümanlara yönelik yapılanları da gündeme getirerek uluslararası toplumun biran önce harekete geçmesini istedi. Görüşmede ayrıca başta mülteci sıkıntısı olmak üzere Suriye, Irak’taki son gelişmeler ile Kuzey Irak’taki referandum da ele alındı. Erdoğan Kuzey Irak’daki referandum gelişmesinin bölgede yeni gerginlikleri ve huzursuzluğu artıracağı üzerinde durdu. Görüşmede başta ticari olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi de değerlendirildi. Suriye’deki geçiş sürecinin de ele alındığı görüşmede Astana’daki son kararlar değerlendirildi. 

Görüşmeye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.