Antalya'da deniz sezonunun açılmasıyla beraber yüzbinlerce kişinin havaların bunaltıcılığından korunmak ve serinlemek için kullandığı Konyaaltı plajındaki Beach Park'ın bir bölümünde, 1938 yılında batan Alman 'Manissa' adlı kuru yük gemisinin çıkarılmayarak denizin altında bırakılan omurga kısmı, yerli yabancı turistler için hala tehlike olmaya devam ediyor. 30 metre boyundaki batığın bir kısmı, kıyıya 1.5 metre mesafede denizin altında. Batığın bulunduğu bölgede  tehlikeli olabileceği için yüzmek yasaklanırken geminin parçalarının bunca yıldır çıkarılmaması tepki çekmeye devam ediyor.
 

ANTALYA İÇİN İHTİYAÇ


Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ile öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol, geçen yıl batığın fotoğraflarını ve video görüntülerini çektiklerini ifade ederken batığın çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını ancak bu çalışmaların sonuçsuz kaldığını ifade eden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Orada bir plaj tamamen kapatılmış durumda. Antalya halkının burayı kullanması gerekiyor. Valiliğe dilekçe yazdık, ancak önünüze yasalar konuluyor. Orası Antalya insanı için bir ihtiyaç. Biz ihtiyaca istinaden bunu gündeme getirdik" dedi.
 

'BİRKAÇ GÜNDE ÇIKARILIR'


Batığın kolaylıkla denizin dibinden çıkarılabileceğini belirten Gökoğlu "Üst tarafı alınmış, sadece alt kısmı kalmış. Çürümüş halde batık. Batıktan bazı parçalar hemen dalganın altında, denize girenler için tehlike arz ediyor. Plajın o kısmı kapatılmış durumda. Şu an batık o vaziyette duruyor. İnsanlar orayı kullanamıyor, batık da çıkarılamıyor. Çıkarılmasına bir engel yok. Orada birkaç gün çalışmayla tehlike arz eden bütün parçalar çıkarılır ve insanlar da rahat rahat denize girer" diye konuştu.
 

RESİF OLARAK KULLANILAMIYOR


Alman Gemi Batığının deniz canlıları için bir tehlike arz etmediğini ama insanların denize girememesine neden olması ve o bölgede yüzen vatandaşlar için tehlike arz ettiğini ifade eden Doç. Dr. Gökoğlu, şöyle devam etti: 


"Hakikaten batık, yüzücüler için tehlike arz ediyor, sahile 30 derecelik açıyla zeminde duruyor. Bunun yazışmasını yaptık valilikle. Gelen yazıda, kanunlar çerçevesinde çıkarılması gerektiği söyleniyor. Kanuna kaldığında ömür billah burası kalır."