81 ilden bin 722 okulun, 21 bin 512 öğrencinin yarışacağı 6. Arapça Yarışmaları il elemeleri bugün (4 Nisan 2015) başlıyor.

 

81 ilden bin 722 okulun, 21 bin 512 öğrencinin yarışacağı 6’ncı Arapça Yarışmaları il elemeleri başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği’nin “Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında Türkiye’deki imam hatip liseleri arasında düzenlenen Arapça Yarışmaları başlıyor.

 

Arapça Yarışmaları’na Türkiye genelinde 81 ilden 805 imam hatip lisesi, 917 imam hatip ortaokulu başvurdu. Elemelerine 21 bin 512 öğrencinin katıldığı yarışmalarda bilgi yarışması kategorisinde 650, şiirde 681, metin canlandırma yarışmasında 349 okul öğrencileri il elemelerinde 4 Nisan tarihlerinde ter dökecek. Arapça Hat / Kaligrafi yarışmasında ise 236 eser yarışacak.

 

 

Önceki yıllardan farklı olarak imam hatip ortaokullarında da bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan yarışmalarda, liselerden daha farklı bir yarışma süreci takip edilecek. “Videonu Çek Gönder” sloganı ile gerçekleştirilen yarışmalara katılım gösteren ortaokul öğrencilerimiz, Arapça Şiir Okuma, Arapça Hikaye Canlandırma ve Arapça Çocuk Şarkıları kategorilerinde düzenlenecek olan yarışmalar için videolarını çekerek yarışma koordinasyon merkezine gönderdiler. Türkiye finallerine katılacak olan öğrenciler ise 21 Mayıs 2015 tarihinde Kayseri’de yarışacaklar.

 

DÜNYA TÜRKİYE’DE ARAPÇA ÖĞRENİYOR

 

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında, ülkemizde 3 farklı uluslararası imam hatip lisesinde, 72 ülkeden bin 109 öğrenci lise eğitimlerine devam ediyor. Uluslararası İmam Hatip Lisesi olarak anılan bu okullardaki öğrencilerden 53 ülkenin öğrencileri Arapça yarışmalarına başvuruda bulundu. Yabancı öğrenciler önce ülke elemeleri, akabinde kıta elemelerine katılacak ve en son aşamada Türkiye birincilerinin de katılacağı uluslararası yarışmalar 22 Mayıs 2015 tarihinde Kayseri’de gerçekleştirilecek.

 

Türkiye genelinde eş zamanlı olarak 4 Nisan saat 09.00 itibariyle bütün illerde yapılacak olan yarışmaların Türkiye finalleri 20-22 Mayıs tarihlerinde Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği (KİM-DER) ev sahipliğinde Kayseri’de yapılacak.

 

22 Arap ülkesinde 450 milyona yakın bir nüfusun konuştuğu Arapça, Kur'an-ı Kerim'in dili olması sebebiyle tüm İslam dünyası için de büyük bir öneme sahiptir. Önemi her geçen gün artan bu dile dikkat çekmek isteyen yarışmaların amacı Arapça’yı daha etkin kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen, sosyal, kültürel ve iktisadi ilişkileri geliştirebilecek gençlerin yetiştirilmesine öncülük ediyor.