2010-2013 yılları arasında görev yapan ve haklarında ’yasa dışı dinleme’ soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen İstihbarat Müdürü ile 4 Emniyet Amiri hakkında verilen serbest bırakılma kararına soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Volkan Kavukçu, mahkemeye itirazda bulundu.

 

Emniyet mensupları, dün sabah saatlerinde Adalet Sarayına getirilerek savcılıkta ifade verdi. Polisler savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Mahkemesine bakan hakimin, bir süre önce Erzurum’a geçici görevle atanan Pasinler Hakimi Vildan Yeşilyurt Çelebi olmasına sanık avukatları itiraz etti. Hakim Vildan Çelebi’nin bir süre önce bir televizyon kanalına çıkarak ’Paralel Yapı’yı eleştirdiğini bu yüzden tarafsız karar veremeyeceğini ileri süren avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Yaklaşık 5 saat sonra 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek Vildan Yeşilyurt Çelebi’nin yerine Hakim Levent Varol’un görevlendirilmesine karar verdi.

 

Sabah saat 04.05’e kadar dönemin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç, Aslan Kartal süren sorgularının ardından dosyayı değerlendiren hakim Levent Varol, ‘kuvvetli suç şüphesi ve delil yetersizliğini’ gerekçe göstererek serbest bırakılmalarına karar verdi.

 

Mahkemede suçsuz olduğunu ifade eden İstihbarat Müdürü Hurşit Uçak, “Devletimin üst makamları tarafından verilen görevimi yaptım. İstihbarı dinlemelerle ilgili İstihbarat Daire Başkanlığı ve Mahkeme kararları ile dinleme yaptık. Kesinlikle usulsüz dinleme yapmadım. Suçsuzum” dedi.

 

SORUŞTURMA SAVCISINDAN İTİRAZ

 

İstihbarat Müdürü ve 4 Emniyet Amirinin serbest bırakılması üzerine soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Volkan Kavukçu tarafından, kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin vermiş olduğu tutuksuz yargılamaya ilişkin kararına itiraz etti. Yapılan itirazda serbest bırakılan şüpheliler hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti.

 

Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nde 2010- 2013 yılları arasında görev yapan, aralarında dönemin İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak’ın da bulunduğu 21 polis hakkında ’yasa dışı dinleme’ soruşturması kapsamında işlem başlatıldı. İfadeleri alınan 16 polis serbest bırakılırken, Kahramanmaraş’ta görev yapan Emniyet Müdürü rütbesindeki Hurşit Uçak ile Düzce, İstanbul, Ankara, Bolu’da görevli emniyet amirleri Yücel Bilgiç, Serdar Doğan, Aslan Kartal ve Soysal Aktürk eş zamanlı operasyonla gözaltına alınarak 29 Aralık gecesi Erzurum’a getirilmişti.