Mevcut uygulama, her vergi dönemi için 5 taksit para cezası gibi cezalar uygulanması şeklindedir. Yeni düzenlemede tek ceza uygulanacak.

Mesele şu ki, ceza 12 veya 15 yıl olması düşünülüyor. Vergi kanununa göre tutulması gereken hesap defterlerinde hile yapan kişi, etkin pişmanlık hükmünden yararlanarak tüm borçlarını öder, idari kuruma dava açmaz veya davadan vazgeçerse para cezasına hükmolunur.

AK PARTİ GÜNDEMİNE ALDI

Dördüncü yargı programlarına konferans veya komisyon teklifleri aşamasında araştırma eklemeyi amaçlamaktadır. Mevcut sistemde sahte fatura ve belge düzenleyenlere 18 aydan 3 yıla kadar değişen cezalar verilecek. Her mali yıl için ayrı para cezası olduğu için toplam 40 yıla kadar ceza verilebilecek. Bu amaçla fatura ve belgede sahtecilik suçunun zincirleme suça dönüştürülerek yargı paketine dahil edilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlık ve komisyonların itirazı üzerine sahte faturaların zincirleme suç kapsamına alınmasına ilişkin düzenlemeler son anda iptal edildi.

İtiraz, "böyle bir değişiklik vergi kaçıkçılarına af anlamına gelebilir, vergi kaçakçılarını teşvik edebilir" şeklindedir. Ancak AK Parti, son anda paketten çıkarılan düzenlemeyi yeniden gündeme getirdi.

İlgili bakanlıkların ve vatandaşların endişelerini gidermek için bir çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında suç ile eylem arasında bir denge kurulacaktır. Bu amaçla Yargıtay ve ilgili tüm kurumların temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapılacaktır. Bu nedenle düzenlemeler kesinleşecektir.

ADİL DÜZENLEME

Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "4. yargı paketi hazırlıkları süreci içinde vergi kaçakçılığı suçu için getirilecek olan yeni düzenlemelerin cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırmaması,vergi hukuku, maliye ve ticari hayat aşçısından etki analizlerinin yapılması, hem uygulamada ortaya çıkan sorunu ve mağduriyetleri giderecek, hem de suçla mücadeleyi zaafa uğratmadan adil bir çözümü sağlayacak bir düzenleme yapılabilmesi için çalışmalar sürmektedir" ifadelerine yer verdi.

(Kaynak: SABAH)