Çözüm sürecinde 2015 anahtar yıl olacak. Tarihî birçok proje hizmete açılacak. İstanbul G20 toplantısına ev sahipliği yapacak.

 

Türkiye'yi yine baş döndürücü bir yıl bekliyor. Çözüm süreci ve seçimlere odaklanacak Hükümet'in 2015 ajandası yine dolu.

 

*Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından iş başı yapan Ahmet Davutoğlu Başbakanlığındaki 62'nci Hükümet için 7 Haziran'da gerçekleştirilmesi planlanan genel seçimler en önemli test olacak. Hedef ise yüzde 50'nin üzerinde bir oyla, Mecliste en az 330 milletvekilliği kazanacak bir çoğunluğa ulaşmak. Yeni Anayasa ve başkanlık sistemi konusu seçim öncesinde ve sonrasında en önemli gündem maddelerinden biri olacak.

 

*2014, çözüm süreci açısından tarihi sınavların atlatıldığı bir yıl oldu. Süreçte yeni aşamaya geçilmesiyle birlikte, 2015 anahtar yıl haline geldi. Örgütün Nevruz'da silah bırakması, teröristlerin dağdan inmesi ve eve dönüş yolunun açılması öngörülüyor.

 

*Paralel yapıyla mücadele hükümetin ajandasında öncelikli gündem maddelerinden biri.

 

*Hükümet, AB'yle müzakerelerde kısa, orta ve uzun vadede yapılacakları Eylem Planı'yla ortaya koymuştu. Bu kapsamda, yeni müzakere başlıklarının açılması için diplomatik seferberlik başlatılacak. Başbakan Davutoğlu da bu ay içinde üç Avrupa ülkesine gidecek.

 

*Hükümetin ajandasındaki en önemli başlıklardan biri, 1915'teki gelişmelerin 100. yılına gelinmesi olacak. Bir yandan Çanakkale'deki tarihi zafer kutlanırken, diğer yandan sözde Ermeni soykırımı iddiaları karşısında yoğun bir diplomasi trafiği yürütülecek.

 

*Türkiye'nin G20 liderliğini yürütecek olması nedeniyle tarihi zirveler hükümeti bekliyor. Hem G20 Liderler Zirvesi hem de Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Zirveleri bu yıl Türkiye'de yapılacak. Ekonomi açısından yoğun bir tempo yürütülecek.

 

*İç güvenlik sistemindeki reformun ilk adımları 2014'te atılmış ve geniş kapsamlı düzenleme Meclise gönderilmişti. Paketin, bu ay içinde yasalaştırılması ve yeni uygulamaların hızla devreye sokulması planlanıyor. Artık molotof silah sayılacak, maskeli eylemcilere sert tedbirler uygulanacak.

 

*25 dönüşüm programından 16'sı açıklanmıştı. Başbakan Davutoğlu bunlardan 8'ini daha pazartesi günü kamuoyu ile paylaşacak. Bu programların hayata geçmesi bakımından 2015 kilit yıl olacak. Yıl içinde 3. Köprü'den Ordu-Giresun ve Hakkari Havalimanlarına kadar birçok proje hizmete açılacak. Bu arada Akkuyu Nükleer Santrali'nin de temeli atılacak. Çipli kimlikler dağıtılacak, cep telefonlarında 4G hizmete girecek. 1 Mayıs'tan itibaren elektronik ticaretle ilgili kanun hayatımızda olacak. Ailelere kreş yardımı gelecek.

 

*Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Ukrayna gibi komşu ve yakın coğrafyadaki ülkelerde yaşananlar hükümetin ajandasında öncelikli başlıklar arasında yer alacak. IŞİD'le mücadele çerçevesinde uluslararası koalisyonla izlenecek stratejinin netleşmesi ve devreye sokulması, Türkiye'ye gelen 2 milyon sığınmacının ihtiyaçları yıl boyu gündemde olacak.

 

OĞUZHAN ŞAHİN - TÜRKİYE GAZETESİ