Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, MEB Şura  Salonu'ndaki kura töreninde, Türkiye'nin beşeri sermaye bakımından  güçlü bir  kaynağa sahip olduğunu söyledi.  Nüfusun yüzde 40'ının 24 yaş altı gençlerden oluştuğuna dikkati çeken Selçuk, gençlere yapılan yatırımın ülkenin yarınlarına yapıldığını ifade etti.

Selçuk, istihdamı hem nicelik hem de nitelik yönünden artırmak adına  pek çok politika ve projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Staj yapan, mesleki eğitim gören çırak ve öğrencilere ücret desteği  sağlıyoruz. Fen ve mühendislik bilimlerinde eğitim alan son sınıf üniversite  öğrencilerimize teknoparklarda, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında  uygulamalı eğitim alması durumunda ücret desteği veriyoruz. Teşviklerimizde de  gençlere özel düzenlemeler getirdik. Prim ve vergilerin tamamını ödediğimiz  'İlave İstihdam Teşvikimizden' yararlanma süresini, gençlerimiz için 18 aya  çıkardık. Bunun yanı sıra 2020 yılı sonuna kadar gençlerin istihdam edilmesi  durumunda sosyal güvenlik primi işveren payını 24 ila 54 ay arasında  karşılamaktayız."

"Üniversite mezunu istihdamımız 6,7 milyona çıktı"

İş gücü piyasası konusunda aldıkları mesafenin hem kendi verileri hem  de uluslararası kuruluşların verilerinden çok net görüldüğünü belirten Selçuk, şu  bilgileri verdi:"2007-2018 yılları arasında 28 AB ülkesinde genç istihdamı toplamda  3,6 milyon azaldı. Aynı dönemde Türkiye'de ise 622 bin gencimizi istihdama  kazandırdık. Böylece, gençlere istihdam oluşturma noktasında hem OECD hem de AB  ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik. Benzer başarıyı üniversite  mezunlarımızda da gösteriyoruz. 2007-2018 döneminde Türkiye, yükseköğretim mezunu  iş gücünü ve istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri oldu. 2007’de 3,1  milyon olan üniversite mezunu iş gücümüz, 2018’de 7,6 milyona, 2,9 milyon olan  üniversite mezunu istihdamımız 6,7 milyona çıktı."

Bakan Selçuk, 2002'de 24 bin kişi olan özel sektör işe yerleştirme  sayısını 2018 itibarıyla 50 kat artarak 1 milyon 240 bine çıkardıklarına dikkati  çekerek, "Bu sayının yüzde 35'ini  gençlerin ve yüzde 17'sini üniversite  mezunlarının oluşturması bizler için büyük bir iftihar vesilesi. 2002'de özel  sektörde işe yerleştirilen genç sayısı 4 bin 100 kişiydi. Uyguladığımız destek  politikalarıyla bu rakam, 2018'de 105 katlık bir artış sağlayarak 430 bin gence  ulaştı. Bu senenin ilk 5 ayında ise özel sektörde toplam işe yerleştirme sayımız  geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 artarak 570 bine ulaşmış durumda."  dedi.

"Gençlerimize her gün için 67 lira ödeme yapacağız"

Hayata geçirdikleri Sosyal Çalışma Programı'nın Cumhurbaşkanlığının  İcraat Programları içinde yer aldığını anımsatan Selçuk, programlarla gençlere  hem çalışma disiplini kazandırmayı hem de sosyal sorumluluk bilinci aşılamayı  hedeflediklerini bildirdi. Bakan Selçuk, programı gençlerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda  tasarladıklarını ve Türkiye'ye özgü yeni bir model olarak hizmete sunduklarını  dile getirerek, şunları kaydetti:  "Programlarla, doğanın ve kültürel mirasımızın korunmasından  restorasyon çalışmalarına, kütüphanelerin bakımından kamuda sunulan sosyal  hizmetlerin geliştirilmesine, tarımdan spor aktivitelerine kadar pek çok alanda  gençlerimizin enerji ve yeteneklerinden istifade edeceğiz. Böylelikle,  gençlerimiz iş hayatına atılırken, takım içinde çalışma, organize olabilme,  iletişim kurabilme ve problem çözme gibi sosyal becerilerini geliştirecekler."

Sosyal Çalışma Programı'nın öğrencilerin öğrenim hayatını olumsuz  etkilememesi için temmuz, ağustos ve eylül aylarıyla sınırlandırıldığına işaret  eden Selçuk, şöyle konuştu: "Üniversitelilerin kendilerine de zaman ayırabilmeleri için bu  uygulamalar haftada 3 gün olarak gerçekleşecek. Gençlerimize her gün için 67 lira  ödeme yapacağız. Bu ödemeden dolayı öğrencilerimizin almış olduğu KYK bursları ve  öğrenim kredileri de kesintiye uğramayacak. Ayrıca genel sağlık sigortalarının  yanı sıra gençlerimizin emekliliğine etki edecek olan SGK prim ödemelerini de biz  yapacağız."

Bakan Selçuk, programlara 200 binden fazla üniversite öğrencisinin  başvurduğunu bildirerek, "Gençlerimizin programa ilgisi bizleri ziyadesiyle  memnun etti. İnşallah bugün 20 bin gencimizi kurumlar tarafından açılmış olan  programlara merkezi kurayla yerleştireceğiz." dedi.

Sonuçlar "www.iskur.gov.tr" adresinde ilan edilecek

Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve  Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan  Yardımcısı Ahmet Erdem, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, TİSK Genel Sekreteri  Akansel Koç ve ilgililer katıldı.  Bakan Selçuk, programda yer alan bakanlarla kura butonuna basarak 20  bin üniversite öğrencisinin Sosyal Çalışma Programı kapsamında atamalarını  gerçekleştirdi. Kura sonuçlarının saat 21.00'den itibaren "www.iskur.gov.tr" adresinde  ilan edileceği bildirildi.