Hacı adaylarının gelmeye devam ettiği Mekke'deki Din Hizmetleri  Ataşeliğinde düzenlenen "2018 Hac Bilgilendirme Toplantısı"nda Bircan, bu yıl 80  bin Türk'ün hac görevini yapacağını söyledi. İlk kafilenin 18 Temmuz'da  geldiğini, son kafileyi ise 16 Ağustos'ta Mekke'de beklediklerini dile getiren  Bircan, "Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşların her alandaki hizmetlerini  yürütmeye çalışıyor. Mekke ve Medine'de  toplam 184 personel ile Türkiye'den  gelen hacı adaylarına hizmet ediyoruz. Organizasyonun başarılı olması için  değişik kurumlardan 21 müfettiş denetim görevini sürdürmektedir. Havalimanı  ekiplerimiz hem hacı adaylarını uğurlamada hem de karşılamada hacı adaylarımıza  hizmet ediyor." diye konuştu.

Türk haca adaylarının bu yılki yaş ortalamasının 60 olduğunu kaydeden  Bircan, en küçük hacı adayının 11 Haziran 2018 İzmir doğumlu Ali Rahman  Kutlutürk, en yaşlı hacı adayının ise 1915 Adıyaman doğumlu 103 yaşındaki Ayşe  Topsoy olduğunu açıkladı.

Bu yıl 16 Türk hacı adayı hayatını kaybetti

Sağlık hizmetleri hakkında da bilgi veren Bircan, şunları kaydetti:

"Mekke ve Medine'de 2 sağlık merkezimiz bulunmaktadır. Toplamda 402  sağlık personeli hacı adaylarımıza hizmet ediyor. Şimdiye kadar 35 bin 104 kişi  muayene oldu. Sıcaktan kaynaklanan sağlık sorunları yaşayan vatandaşlarımız  oluyor. Bugün itibari ile hac mevsiminde 333 hastamızı ambulansla otellerinden  alarak sağlık merkezlerine götürdük. 208 hastamız çeşitli sebeplerle  hastanelerimizde yatıyor. Bu yıl 16 hacı adayımız da ne yazık ki hayatını  kaybetti."

 Diyanet İşleri Başkanlığının Türk hacılarına her alanda hizmet vermeye  çalıştığını vurgulayan Bircan, "Mekke ve Medine'de 46 otelde 70 otobüs ile servis  hizmeti veriyoruz. Bunun yanında Hacıların burada almış olduğu eşyaları  Türkiye'deki adreslerine sağlam bir şekilde teslimini sağlamak üzere kargo  hizmeti de veriyoruz." ifadelerini kullandı.