Yerli silahlı insansız hava araçları, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdiği günden bu yana, terörle mücadelenin en önemli unsurlarından biri haline geldi. Bugünlerde kamuoyunun yakından takip ettiği İHA ve SİHA'ların, Türkiye için yakın bir zaman öncesine kadar öncelikli sorunlardan biriydi. Güvenlik, maliyet ve kullanılabilirlik konusunda geçmiş dönemlerde pek çok kez 'arıza' çıkaran Heron krizleri, 'milli ve yerli savunma' hedefiyle ortaya çıkarılan 'Bayraktar' ile tarihe karıştı.

3 BİN TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Türk ordusunun göz bebeği milli İHA'lar kullanılarak, bugüne kadar 3 bin terörist etkisiz hale getirildi.

SELÇUK BAYRAKTAR'IN 12 YIL ÖNCE SÖYLEDİKLERİ

Yayınlanan bir görüntü son günlerde gündemden düşmeyen silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) milli üretimine ilişkin katedilen yolu ortaya koydu.

2014'ten sonra kullanımına başlanan milli İHA Bayraktar'ın üreticisi BAYKAR Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın 12 yıl önce bir sunum esnasında söyledikleri günümüze ışık tutuyor.

TÜRKİYE 5 SENE İÇİNDE 1 NUMARA OLUR!

2005 Ekim ayında TAI tesislerinde gerçekleştirilen mini İHA uçuş gösterimi için Türkiye'de bulunan Selçuk Bayraktar başarıyla tamamlanan uçuşların hemen akabinde yaptığı konuşmada "Ben dünyada bunun en son noktasını biliyorum. En son noktasını biz yapıyoruz Amerika'da... Türkiye, insansız hava araçları noktasında bu proje veya bunun gibi projeler desteklenirse 5 sene içerisinde dünyada 1 numara olabilir. Çok rahat olabilir...Türkiye bu teknolojiyi yakalarsa diğer sanayilerde gelişir.

ANTENİ BİLE YAPAMIYORUZ

Biz şu anteni Türkiye'de bulamıyoruz...Şu anten bir metal parçası bir tane bile yok Türkiye'de... Görüyorsunuz bizim insanımız bunları yapıyor. Benim bir sürü Türk arkadaşım Amerikan ordusunun projesinde çalışıyor.

Ben hayatımı bu konuya adadım 4 senedir bu konu üzerinde çalışıyorum. Benim yaşımda  bu seviyede tecrübesi olan dünyada çok az insan var..." dediği görülüyor.

TÜRKİYE 6 ÜLKEDEN BİRİ OLDU

Bu konuşmanın üzerinden geçen 12 yılın ardından Türk mühendisler tarafından imal edilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Müdürlüğü tarafından terörle mücadele noktasında yoğun bir şekilde kullanılan Bayraktar ile Türkiye, dünyada IHA ve akıllı mühimmatı bir arada kendi üretebilen 6 ülkeden biri oldu.

Diğer 5 ülke ise şöyle: ABD, İran, İsrail, Çin ve Güney Afrika.

20'DE BİRİ FİYATINA

Türkiye günümüzde ABD'nin satmadığı Predatorlerin 20'de biri ve Heronların 5'te biri fiyatına kendi İHA'sını üretiyor.

(Haber7)