Çorum'u Osmancık, Dodurga, Laçin ve Kargı ilçelerine bağlayan, aynı  zamanda da Sinop'tan başlayıp Boyabat, Kargı, Osmancık, Çorum, Yozgat, Kayseri,  Niğde üzerinden Akdeniz'e ulaşan kuzey-güney aksının önemli parçasını oluşturan  yolun kısaltılması ve kolayca aşılabilmesi için Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü  tarafından hazırlanan proje kapsamında çalışmalar devam ediyor.

Adını güzergah üzerindeki 40 virajdan alan Kırkdilim'de, büyük bölümü  sarp kayalıklar ile uçurum arasında yer alan yaklaşık 10 kilometrelik yolda,  uzunlukları 1409, 1197 ve 1578 metre olmak üzere üç tünel yapılacak.
 
T1, T2 ve T3 adlarıyla inşa edilen tünellerde bugüne kadar toplam 2  bin 395 metrelik ilerleme sağlandı. Ekiplerin hummalı çalışma yürüttüğü bölgede  tüneller arasında geçişi sağlayacak menfez inşaatları da sürüyor.

Yapım ihalesini kazanan firma tarafından çalışmalarına geçen yıl  ağustos ayında başlanan tünel inşaatlarının 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.

Vali Mustafa Çiftçi, tünel inşaatlarında inceleme yaparak, yüklenici  firma yetkililerinden bilgi aldı.

''Çalışmalar bittiğinde ulaşımda çok büyük rahatlama olacak''

Çiftçi, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada,  Kırkdilim kara yolunun sürücülerin korkulu rüyası olan 10 kilometrelik bir yol  olduğunu belirterek, kara yolu güvenliğini artırmak, can ve mal güvenliğini temin  etmek, ulaşımda daha konforlu seyahat imkanı sağlamak için söz konusu tünellerin  inşa edildiğini söyledi.

İki yıl önce 570 milyon liraya ihale edilen tünellerin yatırım  bedelinin 2020 yılı fiyatlarıyla 620 milyon lirayı bulduğuna dikkati çeken  Çiftçi, "Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Bunlar ancak devlet  gücüyle olacak büyük ve pahalı yatırımlar. Çalışmalar bittiğinde ve tüneller  faaliyete geçtiğinde ulaşımda çok büyük rahatlama olacak. Güzergahta da 2  kilometrelik kısalma olacak." dedi.
 

Firma yetkilileri de söz konusu yatırım kapsamında bugüne kadar yüzde  11'lik ilerleme sağlandığını, en uzun tünel olan T3'te ilk ışığın ağustos ayında  görüleceğini ifade etti.

Kaynak: AA