Independent Türkçe'nin haberine göre, Teksas merkezli uzay turizmi firması Axiom, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) götüreceği ilk uzay turistlerinin bilet fiyatlarını açıkladı. Firmanın, istasyona Ocak 2022’de ulaştırmayı planladığı turistler, yolculuk için 55 milyon dolar ödüyor.

UUİ’ye gelecekteki uzay turistlerine ev hizmeti sunacak küçük çaplı bir otel inşa etme çalışmalarını sürdüren Axiom, Mart 2020’de üç kişiyi istasyona taşımak için Elon Musk’ın SpaceX uzay şirketiyle anlaşmıştı.

Şirket, salı günü yaptığı açıklamada, üç sivil yolcudan oluşan mürettebatı ve şirketin başkan yardımcısı, eski astronot Michael López-Alegría’yı, istasyona SpaceX’in Crew Dragon kapsülüyle ulaştıracağını duyurdu.

Şirketin açıklamasında, López-Alegría’nın NASA’da görev aldığı 20 yıl içinde 4 kez uzay yolculuğuna çıktığı, şimdiyse sivil ve ticari göreve komuta eden ilk kişi olacağı olacağı aktarıldı.

Üç kişilik mürettebat ise Amerikalı girişimci Larry Connor, Kanadalı yatırımcı Mark Pathy ve eski İsrail Hava Kuvvetleri pilotu Eytan Stibbe’den oluşuyor. Yolcuların her birinin uzay macerası için 55 milyon dolar ödediği bildiriliyor.

NASA'nın 2019’da açıkladığı listeye göre uzay istasyonundaki özel konaklamalar, epey pahalıya gelecek. Örneğin, yaşam destek sistemlerinin ve tuvaletin kullanımı, astronot başına günlük 11 bin 250 dolar, mürettebat için gerekli malzemeler (yemek, hava, tıbbi malzeme vb.) için günlük 22 bin 500 dolara mal olacak.

Bu da Axiom’un Komutan López-Alegría da dahil olmak üzere 4 kişilik görevi için kişi başına gecelik 35 bin dolarlık bir ücrete denk geliyor. 8 gecelik konaklama ücreti de toplamda 1 milyon doları buluyor.

Öte yandan The Verge’e açıklamalarda bulunan bir şirket sözcüsü, tüm maliyetlerin Axiom’a ödenecek 55 milyon dolarlık bilet fiyatına dahil olduğunu aktardı.

Axiom CEO'su Michael Suffredini ise ilk olarak geçen yıl duyurulan ve Ax-1 ismi verilen görevi şöyle niteledi:

Bu, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılması planlanan özel görevlerden sadece ilki. Ve insanın uzaydaki büyük geleceğinin başlangıcı. Bu insanlar eve döndüklerinde Dünya’da anlamlı bir fark yaratacak.