Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, pandemiden en ağır darbeyi alan havacılık sektöründe özellikle havayolu şirketleri büyük zarar gördü. Uzmanlar, uzunca bir süre tüm dünyada operasyonlarının tamamına yakını duran havayolu şirketlerinin devlet desteği olmadan ayakta kalabilmelerinin mümkün olmadığı konusunda görüş birliği içinde… Air France 7 milyar euro, KLM 10 milyar euro, Lufthansa 9 milyar euro, Emirates ve Aeroflot 1'er milyar dolar doğrudan devlet desteği aldı.

Türkiye’de ise benzer destek gelmedi. Uzun süredir ayakta kalmak için çaba harcayan, Onur Air pandemi öncesi var olan sorunlarını çözemedi. Salgın öncesi büyük sorunlar yaşayan şirketin tüm uçakları Antalya Havalimanı’nın işletmecisi Fraport TAV tarafından icraya verildi.

8 UÇAĞIN TÜM UÇUŞLARI İKİNCİ BİR TALİMATA KADAR DURDURULDU
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Antalya Genel İcra Dairesi’nin ilgili kararını, tüm havalimanlarında uygulanmak üzere Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne gönderildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Antalya Genel İcra Dairesi'nin takip dosyasında bahsi geçen TC-OBK, TC-OBS, TC-OBU, TC-OBY, TC-ODB, TC-OEA, TC-ONJ, TC-ONS tescil işaretli hava araçlarının alacaklı Fraport Tav Antalya Terminal İşletmeciliği Anonim Ortaklığı'nın talebi gereği seferden men edilmelerine karar verildiği belirtilerek gereğinin yapılması talep edilmektedir.

Söz konusu karar gereği Türk Sivil Hava Aracı Sicilinde Onur Air Taşımacılık A.Ş.'nin sahibi ve işleticisi olduğu TC-OBK, TC-OBS, TC-OBU, TC-OBY, TC-ODB, TC-OEA, TC-ONJ, TC-ONS tescil işaretli hava araçlarının uçuşları ikinci bir talimata kadar durdurulmuştur.”

“26 BİN EURO İÇİN TÜM UÇAKLARA HACİZ KONULMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ”
Onur Air'e yakından izleyen kaynaklar, şirketin sektördeki çok sayıda iş ortağına ve personele ciddi borçlarının olduğunu kaydetti. Haczin pandemi öncesi borçlardan kaynaklandığını belirten kaynaklar, “Onur Air'in Fraport TAV Antalya'ya olan borcunun 526 bin Euro olduğu, Fraport'un elinde de 500 bin euro'luk teminat mektubu olduğu biliniyor. Sadece 26 bin euro için 145 milyon euro değeri olduğu tespit edilen 8 uçağa haciz koydurması düşündürücü” değerlendirmesini yaptı.

İRANLI ORTAKTAKİ HİSSELERİ SATIN ALDI
Aynı kaynaklar, Onur Air uzun süredir ayakta kalma mücadelesi verdiğini vurgulayarak, “Pandemi şartlarında şirketin toparlanması mümkün olmadı. Ancak son dönemde hızlanan normalleşmeyle birlikte Onur Air'in sahibi Cankut Bagana bir atak yapmak için ciddi hazırlık yapıyordu. Bu hedefle İranlı ortağındaki yüzde 15 hisseyi de satın aldı. Temmuz ayıyla birlikte önemli adımlar atmaya başlayacaktı” dedi.

İran devletini 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçlamasıyla Tahran'daki Devrim Mahkemesi'nde yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani'nin yargılandığı davanın Ekim ayının başındaki ilk duruşmasında, savcı, Zencani'nin “İran dışındaki ülkelerdeki tüm mallarına, hatta Zencani'nin sahte bir şekilde başka kişilere devredilen mallarına bile İran İslam Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusunda el konulmasını talep ediyorum” demişti. Duruşmada Zencani ve beraberinde yargılanan iki eski ortağı H.F.H. ve M.SH hakkındaki iddianameyi okuyan Savcı vekili, aynı zamanda İngiliz vatandaşlığı olan İranlı işadamı M.SH'nin Türkiye'de Onur Air Havayolu şirketinin hisselerini satın almak için İran'ın petrol parasından 235 milyon dolar harcadığını söylemişti. İddianamede isminin baş harfleri M.SH olarak geçen kişinin Mehdi Şems (Shams) olduğu belirtilmişti.

2015 yılında İran, Onur Air’in kendilerine ait olduğu iddiasıyla dava açmıştı.

1992’DE KURULDU
Onur Havayolları Taşımacılık A.Ş., 14 Nisan 1992'de kuruldu ve ilk uçuşunu 14 Mayıs 1992 tarihinde A-320 tipi uçakla Ercan Havalimanı'na gerçekleştirdi. Takip eden zaman içinde, Temmuz 1992'de ikinci uçağını, Aralık 1992'de üçüncü uçağını ve Nisan 1993'te dördüncü uçağını filosuna dahil etti. 2006 yılında 31 adet uçakla 7.012 koltuk kapasitesine ulaşan Onur Air pademi sürecine girerken yaklaşık 1800 personele sahipti. Şirketin bugün itibariyle 3’ü kiralık toplam 11 uçağı ve yaklaşık 1300 personeli bulunuyor.