Suriye'de rejim güçlerinin İdlib'deki Türk askerlerine yönelik hava saldırısının ardından Türkiye'nin AB'ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama kararı aldığı yönündeki açıklamalardan sonra Edirne'de bir grup göçmen Yunanistan'a gitmek için sınırına yürüdü. Retures'in dün son dakika olarak duyurduğu haberi, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, az önce doğruladı.

Dün gece saldırının ardından Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin artık karadan ve denizden Avrupa’ya ulaşmasını engellemeyeceğini söylemişti. Dünya gündemine bomba gibi düşen bu iddiayı AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik doğruladı. Çelik Çelik, Reuters’ın iddiasını şu sözlerle doğruladı: “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.”

Ormanlık alandan ya da nehirden sırını geçmeye çalışacaklar

Yunanistan tarafının kapıları kapatması nedeniyle göçmenlerin nehri geçmesi gerektiği belirtiliyor.

İlk gelen grubun Afganistan uyruklu olduğu belirtiliyor. Mültecilerin sınırın sıfır noktasına varmak için 15 kilometre yol yürüdüğü bilgisi aktarıldı.

Sırtlarına çanlarını alan göçmenler, Karaağaç Mahallesi'nden Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaşmak yürüyüşlerini sürdürüyor.

Aralarında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlıların da bulunduğu göçmenler, İdlib'deki saldırının ardından kendi aralarında haberleşerek Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye geldiklerini söyledi.

Mülteciler Ayvacık kıyılarına gelmeye başladı

İdlib saldırısının ardından, Türkiye’nin göçmenlere ‘açık kapı politikası’ uygulayacağı haberini duyan göçmenler Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahillerine geliyor. Öte yandan Ayvacık sahillerinden Midilli Adasına yasa dışı geçiş yapmak isterken yakalanıp, ilçede bulunan Göç İdaresine bağlı Yabancıları Geri Gönderme Merkezinde farklı milletlere mensup 400 mültecinin bulunduğu öğrenildi.

İzmir'de göçmen hareketliliği

Hareketli saatlerin yaşandığı Dikili’de sabahın erken saatlerinde sahillere gelen 160 göçmen, Yunanistan'a geçmek için toplanmaya başladı. Lastik bot almak için kendi aralarında para toplayan göçmenler, satın aldıkları botların sahile gelmesinin ardından Yunanistan'a doğru yola koyulacak.