Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti ve Halk Sağlığı Uzmanlığı Derneği, Kovid mutasyonuna karşı ortak bir değerlendirme yaptı. Değerlendirmede, varyantların ortaya çıkmasının en önemli sebebinin insanlar arasında virüsün dolaşması olduğu vurgulandı. Bu nedenle, vakaların engellenmesinin kritik önem taşıdığı, aşılama ve kısıtlama tedbirlerinin yanı sıra aktif takip yapılmasının varyant virüse karşı en etkili önlemlerden olduğunun altı çizildi. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste Güney Afrika mutantının aşının koruyuculuğunu yüzde 70'lere kadar düşürdüğü yönünde çalışmalar olduğunu belirterek vatandaşları uyardı: "Alınan tedbirlerle mutasyon vaka sayılarımızın sınırlı sayıda olmasını sağladık. Ancak son 1 haftadır ne yazık ki tüm illerimizde %10-20'lik bir artış oranımız var."

KALABALIKTA ÇİFT MASKE
"Mutasyona karşı her türlü şartta kısıtlamalara devam edeceğiz. Aşı olsak bile maskeyi çıkarmayacağız. Özellikle kalabalık alanlarda çift maske takıp bariyer sistemimizi iyice artırmamız, 2 metre mesafemizi korumamız lazım. 2'nci doz aşıdan sonra bile en az 15 gün önlemlerimize çok daha fazla dikkat etmeliyiz."

2.6 MİLYON KİŞİ AŞILANDI
Sinop'ta aşı ekipleri, en ücra köşedeki yaşlılara Kovid-19 aşısı yapıyor. Ekipler dün de Göller Köyü'nde Adil ve Hamide Gedik çiftinin aşısını yaptı. 75 yaşındaki Hamide Gedik, "Devletimiz zeval görmesin. Buraya kadar gelip aşılarımızı yaptılar" dedi. Dün itibarıyla aşılananların sayısı 2.6 milyona çıktı. 13 Ocak'ta yapılan aşıların ikinci dozlarının haftaya yapılmaya başlanacağı bildirildi.

AŞILANAN GÜLENDAM NİNE: ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM
Van Erciş'te geçen hafta Kovid-19 aşısı yapılmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya teşekkür mektubu gönderen Gülendam Macit (90), kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Ninenin aşının ardından hiçbir sağlık sorunu yaşamadığını belirten Macit'in torunu Gamze "Babaannem gayet iyi" dedi.